eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany
Odesláno během živého vysílání:
(Jiří.K Učera) Jak mám při návrhu ochrany uvažovat okolní budovy, pokud jsou okolní pozemky zelenou trávou v nabídce realitních kanceláří? To mě opravdu zajímá!
(Ing. Pavol Remeň) (poklona) mňa by len zaujímalo, či v prípade malých kovových dielov ktoré nie sú pripojené na žiadny iný potenciál (skrutková tyč dĺžky 30cm, plochá kovová spojka drevených väzníkov ....), je spočítané že pri zásahu blesku a súvisiacej zmene potenciálu je prenesené také množstvo energie, ktoré dokáže zapáliť drevenú konštrukciu? Ja som to zatiaľ nepočítal, ale zo základných znalostí mi vychádza, že daný kovový prvok v daný moment síce získa potenciál plechovej krytiny ale jeho kapacita je tak malá že pochybujem o možnosti zapálenia drevenej konštrukcie. Alebo tam nastáva iný jav ?
(R. Lang) Hromosvody provedené dle ČSN 341390. Na objektu s valbovou střechou je krytina z falcovaného Cu plechu. Instalován jeden pomocný jímač na komínu. Odsávání a stožár pro anténu jsou spojeny s jímacím vedením. Instalována je hřebenová hromosvodní soustava. Neměla by být instalována jímací tyč, aby byly ostatní zařízení ( vzduchotechnik a, satelitní paraboly...) v ochranném prostoru?
(Praha montáže) Je možné vodič HVI uložit do polystyrenu, nebo vaty? Raději bych navrhl vodič HVI v ochranné trubce, to se jeví jako jistější.
((R. Lang) )
Dotaz č.2: Dále vedle této budovy je garáž opět s krytinou z falcovaného Cu plechu a instalován pouze jeden svod a jímací vedení je připojeno pouze na jednu polovinu střechy garáže a v revizní zprávě napsáno - provedena mřížová soustava? Má takové provedení vůbec nějaký smysl z pohledu ochrany před bleskem?
.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana