eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany
Odesláno během živého vysílání:
(preklad zo slovenčiny) , mě by jen zajímalo, zda v případě malých kovových dílů ve střešní konstrukci které nejsou připojeny na žádný jiný potenciál (šroubová tyč délky 30cm, plochá kovová spojka dřevěných vazníků ....), je spočítáno že při zásahu blesku a související změně potenciálu je přeneseno takové množství energie, které dokáže zapálit dřevěnou konstrukci? Já jsem to zatím nepočítal, ale ze základních znalostí mi vychází, že daný kovový prvek v daný moment sice získá potenciál plechové krytiny ale jeho kapacita je tak malá že pochybuji o možnosti zapálení dřevěné konstrukce. Nebo tam nastává jiný jev?
(Krámera) Podle všeho, co zde slyším, tak ta anténa na hromosvodu, co mají rodiče půl století na střeše, je špatně. Ale když se nic nestalo, tak proč se tím zabývat. Kamarád si nechal udělat hromosvod i když ho také neměl dlouhou dobu a najednou není bouřka, která by mu nevyhodila proudový chránič! Tak k čemu to?
(Norbert Eigel) Střešní krytina LINDAB. Dochází mezi plechy k jiskření ? Jak se obecně ke krytině postavit? Př. bezpečná vzdálenost mezi vrchním a spodním plechem-průraz a tedy nebezpečí zahoření izolace ? (poklona) .
(Josef Š.) Je možné řešit výduchy od VZT na střechu plastovým potrubím - dostatečná vzdálenost od kovových částí?
Tým Elektrika:
LIVE eDEHN#42: Chyby při návrhu vnější ochrany
Jak běžně postupujeme při návrhu jímací soustavy? Děláme to správně, nebo opomíjíme řadu technických náležitostí, které souvisejí s návrhem hromosvodu? Volíme správnou metodu pro vyšetření ochranných prostorů? Jaký typ hromosvodu běžně navrhujeme a jaký zvolit s ohledem na použité stavební a konstrukční materiály na stavbě. Zkusme si každý odpovědět! Jaký je správný postup při ochraně před bleskem? V kterých případech se vypracovává analýza rizika? Na co si dát pozor v projektové dokumentaci? Pro které typy staveb je vhodná metoda valící se koule? Na tyto otázky bude hovořit Daniel Anděl v tomto webcastu ...
Zdroj: zde...
Odpovědi položených dotazů naleznete zde!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana