Jak se správně volí trasy elektrických rozvodů pod omítkou?

(1/3) > >>

Milous8107:
  prosím jak je to s rozvody ve zdi mohou vést šikmo přes zeď ? Némá to být vodorovně a svisle?

Jiří Bartoš:
Co myslíte tím "přes zeď"? Pro rozvody normálně na stěně pod omítkou jsou pokud vím stanoveny instalační zóny (vodororovné a svislé, snad jen u zkosených stropů v podkroví to lze vést rovnoběžně s tím šikmým stropem). Je tam sice stanovené určité rozmezí, ale zjednodušeně řečeno je to u vodorovných zón 30 cm nad dokončenou podlahou a 30 cm pod dokončeným stropem, popřípadě 100 cm nad dokončenou podlahou (střední zóna, měla by se používat spíše výjimečně).

Hynek Bureš:
Pane tazateli, opravdu to MÁ být vodorovně a svisle. Jak téměř uvedl pan Bartoš (nebudu se zabývat těmi centimetry, ty si každý elektrikář dohledá v změně 2 ČSN 33 2130) stanovuje zmíněná norma určité instalační zóny. Toto je jedna ze starších platných norem, která není odkazována právním předpisem a tudíž je ze zákona nezávazná. Takže je spíše věc dohody dodavatele a investora zda si přeje mít elektroinstala ci "dle platných ČSN" se vší štábní kulturou, a nebo nějaký co nejlevnější paskvil, na kterém ušetří pár metrů kabelu a který se tak tak nechá zrevidovat (šikmo uložené vedení někteří revizní technici považují za závadu, přestože to není závada která by přímo ohrožovala bezpečnost - "navrtat" lze i kabel uložený podle normy).

A na vaší původní otázku "Rozvod" si vypůjčím jednoduchou odpověď z názvu staršího českého filmu "Když rozvod tak rozvod". Kdyby mi manželka natahala kabely šikmo, asi bych o něm i uvažoval  :D

Milous8107:
Dík všem
Bylo mě tvrzeno že kabel šikmo být může a asi teda může já sem tedy zásadně pro rozvod v zónách nejlépe u stropu. Každopádně  (poklona)  za odpověďi

Milan Karvánek:
Hmm, to že nekvalitně provedená instalace nevykazuje přímo bezpečnostní závadu,  ještě neznamená, že to je v pořádku, že se to tak má dělat dle technologickýc h postupů montáží a už vůbec, že to tak musí investor převzít a zaplatit.
Takže správná odpověď: trasy se volí v instalačních zónách dle ČSN, šikmo tažené rozvody se dělat nemůžou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana