Lze provést blokaci přímotopu bezdrátovou technologií?
Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan 14.12.2021, 10:48
Drát je prostě drát. ;)
ámen ;)
Citace: Rozmahel Vladimír 14.12.2021, 10:55
Připojení na vidlici bylo zakázáno u akumulaček.
To beze sporu. Nicméně to platilo i pro přímotopy. V rychlosti jsme našel na webu toto. Do norem se podívám později, až budu doma. Dnes to ale nebude. Možná mne některý z kolegů předběhne a doplní. Nebo taky poskytne informaci o tom, že tento požadavek z norem již vypadl. Nyní si nejsem jist.
https://www.primotopy.eu/radce-faq-a100/#jak_pripojit_primotopy_a_topne_panely
Tomáš Žabka:
ČSN 33 2130 ed. 3 - Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody
7.7.9 Spotřebiče sloužící jako základní zdroj vytápění nebo ohřev TUV se doporučuje připojit na samostatné obvody. Průřez vodičů pro jednotlivé spotřebiče a jejich jištění se volí aspoň podle tabulky 6. Je-li na jeden obvod připojeno více spotřebičů, musí se volit průřez vodičů podle celkového připojeného příkonu.
Tyto spotřebiče musí být připojeny pevně, k jejich připojení se nesmí používat zásuvek.
Při užití elektřiny jako základního způsobu vytápění nesmí být použito jističe s podpěťovou spouští.
Při elektrickém vytápění a ohřevu TUV musí být elektroinstala ce rozdělena na samostatné obvody pro vytápění a samostatné obvody pro přípravu TUV.
7.7.10 Elektrické topidlo s větším příkonem než 2 kW se stupňovou regulací musí být zapojeno tak, aby při plném výkonu byly všechny tři fáze rovnoměrně zatíženy.
Libor Skýba:
OK, díky všem za info. Tohle jsem potřeboval vědet: ČSN 33 2130 ed. 3
Chápu to tedy takhle. Pokud jde o hlavní zdroj vytápění, tak musí být zapojeno napevno (pokud je tam kabel s vidlicí, tak vyměnit kabel nebo uříznout vidlici). Pokud to hlavní zdroj není, tak může do zásuvky. Zní to logicky a i z praktického hlediska je to asi OK.
Miroslav Minařík:
Citace: Kubikos 18.02.2021, 10:25
Mám v plánu instalovat přímotopy, abych dosáhl na d57d.
Existuje řešení blokace přímotopu přes HDO bezdrátově, čili že by byl vysílač v rozvaděči a spínač v zásuvce?
A zda by takovéto řešení stačilo pro splnění podmínky technické blokace?
Také mám D57D ... Existují i systémy u kterých se bezdrátové řešení nejen očekává ale vlastně jinak skoro nejde. xComfort od EATONu pracuje na podobném principu jako KNX ovšem metalickou sběrnici nahrazuje bezdrátová komunikace. Stav HDO se pak definuje na vše, co se komu zlíbí, či jak potřebuje. A po posledních událostech s dodavateli energie byla motivace pro blokování odsunuta na nulu. O důsledcích výhodnosti těchto dodavatelů je zde jiné téma.
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,45678.0.html
Proti blokování spotřebičů pomocí bezdrátové technologie nic nemám, ovšem není technologie jako technologie a bezdrátová jako bezdrátová. O tom je zase téma o BLACK FRIDAY ...
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,45922.0/topicseen.html
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 14.12.2021, 14:47
Proti blokování spotřebičů pomocí bezdrátové technologie nic nemám, ovšem není technologie jako technologie a bezdrátová jako bezdrátová.
Samozřejmě souhlas. Jsou kvalitní bezdrátová řešení, viz zmiňovaný Eaton a pak levná řešení. Mnou zmiňovaný termostat samozřejmě patřil do té druhé skupiny. První zmiňovaná skupina si s tím většinou hravě poradí.
To jen pro pořádek, aby to nevypadalo, že jsem automaticky proti všemu bez drátů, když jim dávám v instalacích přednost. Vím že má své místo a také této technologie velmi využívám.
Citace: Tomáš Žabka 14.12.2021, 13:25
ČSN 33 2130 ed. 3 - Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody
Velké .. kolego. Já se k PC s normami dostanu až nejdříve ve čtvrtek.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana