Musí mít elektrocentrály (ve stavební firmě tudiž nic velkého) revize?
Jan Bocek:
Citace: Pavel Trávníček 20.02.2021, 11:11
Mám na mysli EC o velikosti do 5KW.
Ptám se proto, protože mě nikdo nedokáže odpovědět co vše se musí měřit a kdo to může dělat.Ptal jsme se na TIČRU, ptal jsme se odborníků kteří mají spoutu článků na této stránce a pokaždý jiný názor.
Proto mě zajímají další názory na toto téma.Jen mě prostě toto téma zajímá.
Stejný téma je i téma stroje to je také co revizák či úředník to jiný názor.
Nikde není jasně dané kdo to může revidovat zda E2A,E4A či stčí §6.
1. Původně jste se ptal, zdá elektrické zařízení ( elektro centrála) musí mít revizi.
2. Nyní otázku rozšiřujete o náplň revize
3. A další dotaz, kdo má k revizím oprávnění
Kolega Roman Bašta velice hezky odpověděl na otázky 2. a 3.
Proto znovu k otázce číslo jedna.
Nebude na škodu si znovu připomenout, že starý Zákoník práce platil již před rokem 1968 a již tehdy ve svém §134 stanovil povinnost zaměstnavatelů m, že technická zařízení ( nejen ta vyhrazená) musí pravidelně a řádně udržovat, kontrolovat a revidovat.
Na základě ZP byl vydán zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce č. 174/1968 Sb., který organizacím ale i podnikajícím fyzickým osobám ukládá:
"zajistit při uvádění do provozu a při provozování VTZ bezpečnostní opatření a provádění prohlídek, revizi a zkoušek ve stanovených případech".
K revizím ustanovil zákon revizní techniky, jejichž kvalifikací ověřuje SOD ( dřívě IBP a později TIČR) a na základě zkoušek vydává osvědčení. Takto vstupuje se státním souhlasem do funkce institut revizního technika.
Jsou to otázky spíše na právníky i když revizní technik má tyto záležitosti ovládat.
Je dobré prostudovat zákoník práce 262/2006 Sb část pátou a speciálně §102. A Aby to bylo jasnější, byl vydán doplňující zákon 309/2006 Sb. o dalších požadavcích na BOZP v pracovně právních vztazích. Doporučují dobře prostudovat §4 a především za c).
Jan Bocek:
Dovětek.
Revizní činnost dozorují a provádím více než 40 roků. Ale posledních 20 roků pozorují jak se škodolibou radostí mnozí tvrdí, že revize byly dávno zrušeny. A to nejen u strojů....a mnozí ve firmám těmto báchorkám podlehli a přestali revize provádět. Další lobisté vymysleli "revize" spotřebičů a tvrdí, že to je důležitější než revize elektrického zařízení strojů v průmyslu. A revize že se nahradily nějakými kontrolami. V praxi ale vidím, že se nedělají ani kontroly natož revize. Je zvláštní, že již ve vyhlášce 48/1982 Sb. bylo velice srozumitelně uvedeno již v úvodním §3:
"neoddělitelnou součásti technické dokumentace musí být zásady pro vykonávání kontrol, zkoušek a revizí"
Dnes již vyhlášku 48/82 nikdo nebere vážně i když je z ní torzo a nebyla zatím zrušená, ale uvedenou větu najdeme v jiných novelách zákona a NV i vyhlášek. V podstatě pokud není ve stanovené lhůtě provedená revize elektrického zařízení, jedná se o porušení zákona. A že se jedná o porušení veřejného práva, tak to je již věcí opravdu právníků.
Obvykle se ptám těch, kteří mají opačný názor na revize, kterým zákonem byly revize VTEZ zrušeny a jakým zákonem byl institut revizního technika také zrušený?
Jan Franěk:
Mám na mysli EC o velikosti do 5KW.
Ptám se proto, protože mě nikdo nedokáže odpovědět co vše se musí měřit a kdo to může dělat.Ptal jsme se na TIČRU, ptal jsme se odborníků kteří mají spoutu článků na této stránce a pokaždý jiný názor.
Proto mě zajímají další názory na toto téma.Jen mě prostě toto téma zajímá.
Stejný téma je i téma stroje to je také co revizák či úředník to jiný názor.
Tak ještě jednou, když si pořád melete svou. Použijte návod k výrobku (norm) Jasně jsem psal, že tím máte začít. Je jedno jestli má 1kW, nebo 5kW.
Jan Bocek:
Ale je, stačí si přečíst ROZSAH každého uvedeného OSVĚDČENÍ.
Mám také stejný pocit, že tazatel mele pořád dokola i když dostal
hned zpočátku zcela jasné odpovědi.
Honzo, super, že jsi zde pohotově vložil Návod výrobce. Ne každý výrobce to tak jasně a stručně napíše.
A mělo by se vytesat do kamene:
Citace: Bašta Roman 20.02.2021, 12:50
Komplexní kontrolou elektrického zařízení se zabývá ČSN 33 1500 a nazývá ji REVIZE. Kontroly a zkoušky jsou jen součástí revize elektrického zařízení, během již se posuzuje bezpečnost tohoto zařízení.
Revize provádí pracovník jež složil zkoušku před některým z příslušných orgánů dozoru, u nás znám pod pojmem revizní technik.
Kvita Ladislav:
co vše se musí měřit a kdo to může dělat
Přikládám odkaz na poněkud starší, ale aplikovatelný dokument.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana