Setkal se někdo s tímto zapojením varné indukční desky?
Pavel Ryšavý:
Je to nějaký divný.
Asi někdo dospěl k názoru, že když to napájím ze dvou fází, pak zatížím N dvojnásobným proudem.
Vítězslav Vaněk:
Citace: Pavel Ryšavý 01.03.2007, 16:52
Je to nějaký divný.
Asi někdo dospěl k názoru, že když to napájím ze dvou fází, pak zatížím N dvojnásobným proudem.
Otáska:indukční varná deska je na dvě fáze? tzn. mam li k dispzici jen 230V musím je spojit paraelně.Mám-li L1,L2 tak tamten N nemusí být?
Milan Karvánek:
Co je na tom divného? proč by nemohl být spotřebič napájen 2 fázema? Zdá se mi to docela dobré řešení už pro to, že trouba bývá na 1 fázi, takže to potom celé lze napájet jedním přívodním kabelem a jistit jedním 3.f. jističem, s rovnoměrně zatíženými všemi 3 fázemi jako tomu je u kompaktního volně stojícího sporáku.
Jaroslav Hasala:
Většina varných desek i sporáků se dá zapojit více způsoby, podle místních možností. Není nijak vyjímečné, když je např. varnou desku připojit na L1, L2, L3, N, PE nebo L1, L2, N, PE nebo L1, N, PE nebo také třeba L1, L2, L3, PE.
Uvedené zapojení je podle mě pouze jedno z možných, zkuste prostudovat manuál. Myslím si, že desku bude možné zapojit i tak, že černý, hnědý a šedý vodič by byly L1, L2, L3, modrý N, zeleno/žlutý PE.
Samozřejmě, že na funkci to nebude mít vliv, ale pokud je možné použít použít všechny tři fáze, proč to nevyužít, zatížení fází bude rovnoměrnější.
Petr Doležal:
Namalujme si klasickou hvězdu, délka šipek 10 mm (např.10A). Vygumujte zcela třetí fázi, máme zapojení 2N.
Ty dvě šipky vektorově sečtěte. 1N-1L=2N-2L
Změřte proud tekoucí N, t.j. 1N-2L. Je to přesně 10 mm, t.j.10A
Závěr: v zapojení Y s připojeným N a se stejnými zátěžemi tečou tyto proudy
1. jede jedna fáze, přes N teče fázový proud
2. jedou jen dvě fáze, přes N teče fázový proud
3. jedou všechny 3 fáze, přes N neteče nic
Pro nestejné zátěže u případu 2. a 3. platí, že proud přes N nemůže být nikdy větší než libovolný proud fázový. Netřeba mít tedy obavy s dimenzí N oproti fázím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana