#EH: Stavba stožárů (teorie) ...

<< < (3/4) > >>

Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý  14.02.2021, 16:52

... silovina na delší vzdálenosti bude pořád venkem, dřevěné sloupy v nepřístupných místech jsou stejná kuriozita, jako stavba stožáru vrtulníkem, prostě je to pořád používaný způsob a že školství, zvláště učňovské upadá, to je prostě fakt.

Možná se to přestává učit, protože v praxi jde o takový malý objem práce, že raději učí elektrikáře něco jiného, co dnes spíše dokáží v praxi běžněji využít.

Nedovolím si hodnotit úroveń dnešního školství, protože prostě postrádám relevantní informace o které bych se mohl opřít a nechci zbytečně kohokoliv osočovat. ALe potkávám mnoho mladých kteří si myslí že celý svět čeká jen na ně a že si mohou libovolně diktovat podmínky pro nástup do práce, včetně platu. Možná proto že vše dostanou až pod nos, o nic se nemusí prát a učitel je pro ně pouhý prudič, který jim nemůže jako kdysi nám, prostě vrazit pohlavek, když je toho zapotřebí. Nemusí to prostě vždy být problém školství, ale třeba i rodičovské výchovy a celkového stavu společnosti.
Čest vyjímkám a párkrát jsem diskutoval s učni a studenty nad některými odbornými tématry a zjistil, že osnova bere vše jen povrchně a až praxe udělá ze studentů opravdové elektrikáře. Ostatně tomu tak bylo vždy, i za mých mladých let. Byť jsem uměl poměrně dost, až práce vedle zkušených elektrikářů mi pomohla lépe pochopit a využít vše v praxi. Samozřejmě se i mnohému naučit. Prostě 30 let praxe se nahradit 3 lety ve školní lavici nedá. ALe to není chyba školství, pouze prostý fakt, který je platný po celou dobu co co lidstvo existuje.

Házet to jen a jen na školství, byť je plné problémů, je snadné a já osobně to považuji za laciné výkřiky.

Jiří_Hrubý:
Nechci to házet na školství, to se jen přizpůsobilo. Mají od kusu a jistě si vzpomenete, jaká byla "úmrtnost" od prváku do třeťáku. Dnes proleze až na úplný flákače každý.
Elektrikáře dělá praxe, to bez debaty, ovšem z učňáku by měl přijít alespoň jakýsi polotovar. Jistě jsou vyjímky, buď je to baví, nebo to mají v rodině, ale z toho co mám možnost potkat, tak nějak sálá nezájem a dle jejich tvrzení byly závěrečky o schodišťáku a stykači podle dodaného schéma. Praxe na polygonech nebo ve firmách velmi omezeně, vlastní montáže už učiliště nedělá.

Jinak se omlouvám autorovi článku za O.T.,  způsobený špatným pochopením kontextu v úvodu vlákna a následnou neuváženou reakci, která stočila debatu daleko od sloupu.

František Tuček:
HVM: Stavba stožárů (prakticky) ...
    Jak se vlastně stožár staví? Jak taková stavba probíhá? Takové a podobné otázky dostávám od dětí! když jsem pátral v učivu střední školy, tak jsem toho moc nenašel, proto uvádím další část o stavbě stožárů v minulosti.  Jak hluboko a jaké rozměry bývají patky? z vlastní praxe si matně vzpomínám na ruční stavění. Stavění pomocí stavěcích vidlí, vrátkem, třínožkou už znám také pouze z doslechu. Proto je žádoucí uvést aktuální metodiku výstavby. Samozřejmě u profesionálníc h dodavatelů existují přesné montážní postupy, ovšem ti, kteří se nezabývají výstavbou sítí nebo veřejnost sama, nemá ani potuchy ...
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    Jak se staví stožár dnes?

Jan Franěk:
Tak opět jsem si zavzpomínal, byť jsem tímto způsobem stavěl sloup snad jednou. Většinou jsme měli sloupy s betonovou patkou a ten jsme stavěli pomocí lan a tyčí a přes spodní šroub. Občas za pomoci vidlí traktoru. Tedy trochu něco jiného. Ani tak to nebylo naší úplně obvyklou činností. Tou bylo samozřejmě stavění betonových sloupů a přihradových stožárů, za pomoci jeřábu.

Stavění pomocí vidlí a s větším množstvím lidí se hojně využívá dodnes, například u stavění Máje  ;)  Pro to je to dobrá ukázka postupu, vzhledem k bezpečnosti celého procesu. Ale to mají docela dobře zmáknuté místní dobrovolní hasiči  ;D ,  kteří se ve většině obcí o toto starají. To jen tak na odlehčenou  ;)

Miroslav Minařík:
Listuji ve své paměti a se sloupem (veřejného osvětlení) jsem vesvé praxi přišel asi pouze jednou. Oslavany 1986. Ale to jsme pouze stožáry vyzbrojili a stavěly je jiné firmy.

Pokud by někdo měl zakázku tohoto typu, rádi přijedeme celý postup zdokumentovat.  (poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana