Jak pohlížet na proudové tolerance jističů ve vztahu dov. zatížitelnosti kabelů?
Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý 10.02.2021, 21:07
Trvalé přetížení v bytové instalaci není příliš běžný jev.
Bohužel se to také občas vidí. Najde se chytrák, který zapojí dvoje el. kamínka, celkem 4 kW do jedné zásuvky přes rozdvojku. Pak ještě nahradí pojistku 10A drátem a už je na cestě velký průšvih.
Objekt ze začátku 50. let s původní elektroinstala cí vodiči ANG 2,5 v dehtopapírovýc h trubkách. Velké štěstí, že okruh ve kterém to udělal, byl v přízemí ve zděné části objektu, pokud by totéž provedl ve dřevěném podkroví, tak by vyhořel. Vodiče se tak zahřály, že se na omítce vyrýsovaly hnědé linky v místech kde vedly trubky k zásuvkám. Dehet se smažil a celý dům důkladně "voněl".
Neříkám, to není normální, ale občas se něco podobného vidí. Opilec a debil, který tohle provedl, chtěl instalaci opravit. Když jsem mu sdělil, že jediná možnost je udělat ji novou, tak na to neměl. Jak to dopadlo nevím. Po nějakém čase dům zděděný po prarodičích prodal, nový majitel při opravách asi potil krev. On se odstěhoval do paneláku do města a peníze propil.
Velký Bobeš:
Citace: Zdeněk Dančák 10.02.2021, 20:24
Zajímalo by mne však, zda je to takto přímo uvedeno i v textu normy.
ČSN 33 2000-4-43 ed.2
NA.3
Pro jističe podle souboru ČSN EN 60 898 s char. B, C, D obvykle postačuje, jestliže jejich jmenovitý proud je menší než proudové zatížení jištěného vedení.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Velký Bobeš 11.02.2021, 13:24
ČSN 33 2000-4-43 ed.2
NA.3
Pro jističe podle souboru ČSN EN 60 898 s char. B, C, D obvykle postačuje, jestliže jejich jmenovitý proud je menší než dovolené proudové zatížení jištěného vedení.
Chybí vám tam slovíčko "dovolené", aby to dávalo smysl.
Co má ovšem autor na mysli výrazem "obvykle" mě zůstává záhadou.
Velký Bobeš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 11.02.2021, 13:52
Chybí vám tam slovíčko "dovolené", aby to dávalo smysl.
Mně chybí, ale předpokládám, že určující je ta odvolávka na normu. Zatím to zde nikdo neuvedl. Asi se nikdo nebude řídit tím, co jsem napsal já. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana