Musí být pro zásuvku k pračce bezpodmínečně samostatný obvod?
Pavelka:
V návodu k obsluze pračky kterou máme v koupelně se píše - doslova to opíšu:
S ohledem na celkový příkon el. energie doporučujeme pro pračku zajistit samostatný el. obvod s pojistkou nebo jističem minimálně 10A v souladu s příslušnými normami.
Domníval jsem se, že podle normy je to povinnost a jištění 16A. Výrobce píše, že doporučuje. A ještě k tomu jen 10A. Tak jak to je? Ta pračka je asi 13 roků stará, ale pořád spolehlivě pere, přece ji nevyhodím. Možná to tenkrát bylo jinak....
Jen se pamatuji, že elektrikář nám tenkrát před asi 13 roky udělal do koupelny k pračce samostatnou zásuvku s jištěním 16A, ovšem vodiče 1,5 Cu, prý když je kabel veden pod omítkou tak nemusí být 2,5 a že prý stačí 1,5 Cu.
Ještě je tam jedna zásuvka k dispozici - do ní je přívod 3x 2,5 Cu, jištění 16 A, ovšem není úplně sama - ještě jedna druhá zásuvka je v tomto obvodu v předchozí místnosti - i když se prakticky nevyužívá. Jsou ale dvě zásuvky v okruhu, z toho jedna mimo koupelnu.
Tak do které z těchto zásuvek máme pračku zapojovat?
Nebo zrušit tu ve vedlejší místnosti a propojit vodiče jen v krabici? Jak moc je to v tomto případě nutné? Příkon pračky o které píšu je 2200W.
Jan Franěk:
Tak ještě jednou. Kde vidíte problém? Já nikde.
Výrobce doporučuje v souladu s normami samostatný okruh pro spotřebič od 2kW. TO jsem pochopil že splňujete. Doporučuje minimálně 10A jištění a vy máte 16A, tedy taky v pořádku. Pořád nechápu v čem je problém.
Jirka Š. Svejkovský:
Problém je v té zásuvce v koupelně. Průřez 1,5 mm2 a jištění 16A.
Elektrikář se mýlí, právě uložení do zdi je druhé nejhorší, hned po uložení do minerální vaty v sádroši. Riziko přetížení bych eliminoval výměnou jističe za 13A.
Jan Franěk:
Osobně předpokládám, že revizní technik během výchozí revize ověřil, že předjištění odpovídá požadavkům normy. Pokud nee, souhlasím s kolegou Svejkovským. ALe plně s ním souhlasím co se elektrikáře týká. Plácal kraviny.
Pavelka:
... něco říkal jako že se ten kabel ve zdi ochlazuje...
A ta druhá zásuvka - ta co má ve vedlejší místnosti ještě prakticky nevyužívanou sestřičku by jako oficiální zásuvka pro pračku v koupelně neprošla?
Až se koupí nová pračka - tam zase bude výrobce doporučovat 16A ...a co pak...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana