Jak se vypočítá proud procházející středním vodičem v třífázové soustavě TN-S?
Jirka Dobrovolný:
Ještě by, pane Švejkovský, bylo možná dobré doplnit fázi toho proudu. Jeho vektor je opačný k vektoru součtu proudů I1 a I2. Je to právě z toho důvodu, že vektorový součet proudů je nula.
(Je mi jasné, že to víte. Píšu to jen pro úplnost. Mimochodem v náčrtu to máte špatně. Máte součet proudů fázemi, který je označen IN.)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jirka Dobrovolný 24.01.2021, 19:54
Mimochodem v náčrtu to máte špatně.
Mohl byste nakreslit, jak je to správně? Připomínám, že IL3 je nula (zjednodušení úlohy).
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 24.01.2021, 19:19
Mám pocit, že mu nepomůže ani ta kalkulačka. Nejdřív musí pochopit proč, aby pak mohl řešit jak.
Aneb jak mi kdysi někdo říkal: "když nevíš, co ti má vyjít, ani nezačínej počítat".
Zdeněk Mazač:
A když víš co ti má vyjít a nevyjde, tak výsledek vynásob bulharskou konstantou :)
Václav Třetí:
Logaritmické pravítko mě neminulo, ale nikdy jsem ho nepoužíval. Odradil mě od toho jeden kantor na střední škole, který ho stále nosil s sebou a stále předváděl, jak na něm něco počítá. Výsledek míval vedle o plus-minus vrata, já to spočítal částečně z hlavy a zbytek na papíru obvykle stejně rychle a přesněji. Kalkulačky tenkrát nebyly a počítačky na kliku, ty byly jen na posilování svalů na pravé ruce, zejména při násobení. Dnes bych musel chvíli přemýšlet, kde to log. pr. mám, někde je, ale kde netuším, určitě jsem ho nevyhodil, bývalo dlouho na mém stole jako těžítko, aby nelítaly papíry. Ovšem asi tak před 40 léty naposledy.
Citace: Lukáš Rotrekl 24.01.2021, 20:13
Aneb jak mi kdysi někdo říkal: "když nevíš, co ti má vyjít, ani nezačínej počítat".
To je dobrá poučka, alespoň se člověk nesekne v řádech. Mnohdy není přesný výsledek ani tak důležitý. Hlavně vědět jestli to bude 3 nebo 30A - o to jde!
Citace: Zdeněk Mazač 24.01.2021, 20:21
A když víš co ti má vyjít a nevyjde, tak výsledek vynásob bulharskou konstantou :)
Tuto konstantu neznám, možná i mnoho dalších kolegů, prozraďte nám o ní něco.
;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana