#EH: Opatrně se žárovkami!

(1/4) > >>

Miroslav Minařík:
    Žárovka je spotřebič a také elektrické zařízení. Obvykle napájené nízkým napětím 230V. Pokud pracujeme v podniku, podléhá výměna světelných zdrojů určitým pravidlům. Může je měnit osoba prokazatelně poučená ... atd. A jak to vypadá v domácí sféře? Napadne někoho, že by snad každé tři roky probíhalo nějaké domácí školení bezpečnosti práce třeba i s nácvikem, to by asi bylo hodně za hranou reality! Ostatně taková výměna žárovky nebude tím největším rizikem které lze v domácnosti podstoupit. Ale být může ...
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Václav Třetí:
Žárovka je v běžné domácnosti i v průmyslu stále asi nejběžnějším spotřebičem a také historicky asi nejstarší masové používaný.

Její použití může přinášet rizika, která si mnozí neuvědomují. Nejrozšířenějš í (alespoň u nás) typ objímky E27 je přes veškerá zlepšení nebezpečný dodnes. Ani nejmodernější a nejbezpečnější objímka E27 nezabrání přímému dotyku na oba kontakty, prst se do ní vejde bez obtíží každému. Což teprve staré objímky v historických lustrech, které jsou téměř celé mosazné, vybavené pouze úzkým keramickým prstencem, který nekryje přechod mezi objímkou a paticí žárovky. Zde je ještě další nebezpečí, že tyto objímky měly jeden z vodičů připojený přímo za závitovou část, nikoliv jako dnes pouze na boční jazýčkový kontakt uložený hlouběji uvnitř objímky. Proto je stále užitečné, pokud fázový přívod je v objímce připojen na středový kontakt. Například u stolních lampiček třídy II s dvouvodičovým přívodem doporučuji každému výměnu žárovky provést až po vytažení vidlice ze zásuvky, dodnes má převážná část těchto zařízení vypínač pouze jednopolový, takže na něj nelze spoléhat.

Kolega Honza Bocek vzpomíná, že se pořezal. To se stane snadno, také mi žárovka praskla v ruce několikrát, nikdy jsem se nezranil natolik, abych musel k doktorovi, vždy to spravilo vyčistění, desinfekce a náplast, ale příjemné to rozhodně není. Přitom nepatřím k neopatrným lidem, pokud vidím, že je žárovka ve stavu, že by se mohla rozbít, beru si rukavici nebo kus hadru, někdy se ovšem žárovka utrhne až během vyšroubovávání a stalo se mi to i u nové žárovky, během zašroubovávání . U žárovky odlepené z patice se lze nejen pořezat, ale také způsobit zkrat zakroucením přívodních vodičů mezi paticí a samotnou baňkou žárovky. Velice nepříjemné překvapení pro osobu, která si obvod nevypnula. 

P.S. Vtip o počtu pracovníků potřebných na výměnu žárovky znám ještě v "policejní verzi". Tam je třeba mužů šest, poslední je velitel a hlídá, zda nejde proud.

P.P.S. Skutečný úraz při výměně žárovky také neznám. Jeden známý ale před časem vyprávěl, jak spadl ze židle při výměně žárovky, naštěstí přímo na kanape, takže jemu se nic nestalo, kanape potřebovalo opravu. Proč spadl neprozradil, ale zřejmě se lekl, zda prasklé žárovky, zkratu nebo se dotkl a dostal ránu neprozradil.

František Šohajda:
Jen si vzpomínám, když jsme u žárovek.Za "totaolity" jsme v Jemenu stavěli výrobní halu se
zázemím. Polovinu jsme dělali My a druhou polovinu Francouzi.
My jsme dávali osvětlení se závitem E27 a Francouzi 27 ale s bajonetem (už si nevzpomínám na značení).
Chudáci údržbáři, když opravovali osvětlení, v jedné chodbě E27 a za dveřmi 27 bajonet  (dance).

ACEOF ACES:
Na co bych si při výměně žárovky vypínal jistič (elektřinu),  když mám každý světelný obvod chráněný proudovým chráničem?

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38079.msg347576.html#msg347576

Miroslav Minařík:
Citace: ACEOF ACES  26.12.2020, 09:35

Na co bych si při výměně žárovky vypínal jistič (elektřinu),   když mám každý světelný obvod chráněný proudovým chráničem?

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38079.msg347576.html#msg347576

Opravdu jste chtěl takovou otázku napsat?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana