Jaký je vhodný odporový drát, pro ohřev vody, napájený 12V?

(1/3) > >>

Tomáš Polák:

Potřeboval bych poradit, jak si spočítat, jaký odporový drát potřebuji. Sháním odporový drát, kterým potřebuji ohřát cca půl litru vody. Potřebuji, aby voda dosáhla varu v co nejkratším čase. Aby drát mohl být bez izolace, bude napájen bezpečným napětím 12V. Pokud to správně chápu, tak potřebuji co nejvíc wattů, které si spočítám U × I, stejně tak vím, co je to odpor, jak se odporový drát chová a jaký je jeho princip, ale nedokážu si to spojit, abych zvládl vybrat správný drát pro mé účely (nebo mi nějaké informace chybí). :-)

Václav Třetí:
Já bych začal od někud jinud. Čím to chcete napájet a jak rychle si představujete, že to má být, třeba tak jako v klasické rychlovarné konvici? V takovém případě budete při 12V potřebovat proud 150A, takže jako napájení bych doporučil akumulátor z náklaďáku.

Olda Pořádek:
To je školní domácí úkol, žejo?

Jiří Schwarz:
Dělal jsem plotýnku na ohřev, nešlo o var, ale o udržení leptací lázně na teplotě kolem 50 stupňů...
Po různých experimentech jsem skočil na kovové desce, kde byly na spodní straně odpory (50W)
https://www.ges.cz/cz/elektronicke-soucastky/rezistory/dratove-rezistory/50-w-5/SAFIY.html?filtr=dr%C3%A1tov%C3%BD%20rezistor

Olda Pořádek:
A nějaký termostat anebo jen pokus/omyl?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana