Nemáte nějaký odkaz na českou verzi oficiálně nepřeložených ČSN EN?

<< < (4/5) > >>

František Šohajda:
Citace: proud proud  29.11.2020, 11:06

Mozna si spatne vysvetluju vyraz "zavazny"?..........

Závaznost norem zase podmiňují jiné zákony!  (norm)

Georg Karásek:
Citace: František Šohajda  29.11.2020, 11:33

Závaznost norem zase podmiňují jiné zákony!  (norm)

Omluva,ale neni to uz tak trosku o slovickareni? Norma je pro me predpis zpusobu provedeni kterej musi bejt dodrzenej,aby se dosahlo pozitivni inspekce a vykonana prace byla bezpecna a funkcni,tedy je pro me zavazna :-).

Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík  22.11.2020, 12:15

Myslím, že IEC normy v těchto jazycích nejsou.

Dobře, stačí anglicky. Může mě, jako elektrikáře někdo u soudu napadnout za to, že jsem nedodržel pravidlo, které je psané pouze anglicky v odborném textu? Co když překlad není jednoznačný? Ani oficiální překlady se mnohdy plně neshodnou na přeložení odborných termínů.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: proud proud  29.11.2020, 11:04

Zdar,tomu nejak nerozumim,proc by pak takova norma existovala,kdyz by nebyla zavazna a proc by pak existovali revizaci a cosi podle norem pustili a cosi jinyho co jim neodpovida nepustili?? ;-)

Závaznost norem řeší zákon 22/1997 v §4.

Norma je technický předpis, který popisuje nějaký minimální standard. Asi jako kuchařka. Ta taky není závazná, ale pokud uvaříte svíčkovou z vepřového a s bramborem, tak to prostě nebude svíčková.

Bezpečnost vyhrazených zařízení nařizuje (závazně) zákon 174/68 Sb. Máte tak dvě možnosti, jak bezpečnost zajistit.

Provést zařízení podle "návodu",  který naleznete v normě. Pak se má za to, že jste splnil minimální standard a není třeba dál nic zkoumat.

Nebo můžete použít vlastní řešení. Pak ale musíte prokázat, že to vaše řešení je stejně účinné nebo účinnější než řešení v normě. To neprokážete jinak, než že oslovíte státní zkušebnu.

Revizní technik tak zkoumá, zda zařízení je v souladu se zákonem. A to tak, že jej porovná s normou.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Alin  29.11.2020, 11:49

Může mě, jako elektrikáře někdo u soudu napadnout za to, že jsem nedodržel pravidlo, které je psané pouze anglicky v odborném textu?

Může vás napadnout a myslím si, že i napadne v případě velkých škod na majetku nebo zdraví a životě.

Odpovědi na vaše další otázky pak bude hledat soudní znalec, obhájce, státní zástupce a nakonec soudce. A to nepříjemně dlouho bez záruky na nějaký slušný výsledek pro vás.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana