Lze posoudit dle ČSN, že staré rozvody v bytě nevyhovují dnešní elektrifikaci?
Kamil Novák:
Citace: Jan Bocek 18.11.2020, 19:12
Tato poznámka se již papouškuje celých 30 roků pořád dokola. Také to lze obrátit, že to nutně neznamená, že EI jsou a priory bezpečné.
Možná papouškuje, ale když je stále platná, tak s tím nic nenaděláme.
Ano, lze to obrátit, ale jen v případě, že najdu rozpor s konkrétním ustanovením čehokoli.
Takže znovu - dojem nebo názor RT je irelevantní, jestliže ho není schopen vyargumentovat . (norm)
Kamil Novák:
Revize EI v bytech se obvykle nedělají. Objednávají je obvykle RK ( Realitní kanceláře), nebo budoucí majitele bytu nebo nemovitosti. Pak mají představu, že chtějí koupit nebo prodat byt, který splňuje dnešní požadavky na elektrickou instalaci. Téma tohoto vlákna bylo, zda lze takovou EI posoudit podle ČSN a dnešních požadavků. Odpověděl jsem, že ANO.
Několikrát jsem byl požádán o provedení revize bytu z důvodu, který uvádíte.
Ale ještě ani jednou to nebylo proto, že bych měl posuzovat aktuální stav se současnými předpisy.
To bych neuměl a tudíž odmítl.
Vždy to bylo proto, že ať už RK nebo prodávající chtěl mít "papír" o tom, že elektroinstala ce je v pořádku. A jelikož mi nic neukládá konfrontovat letitou instalaci s dnešními požadavky (a ani to logicky nejde, protože by prakticky 100% bylo nevyhovujících), tak ji posuzuji dle "30 let" papouškované poznámky.
Kamil Novák:
Ještě rýpavá otázka. Na základě jakých TZ se posuzuje výměna stoupačky v bytovém domě? [/i]
Napovíte co je "TZ"?
Jan Bocek:
Citace: Kamil Novák 18.11.2020, 20:32
Ano, lze to obrátit, ale jen v případě, že najdu rozpor s konkrétním ustanovením čehokoli.
Takže znovu - dojem nebo názor RT je irelevantní, jestliže ho není schopen vyargumentovat . (norm)
Nikde jsem neuvedl, že závěr revize bude na základě dojmu nebo názoru. Píši o argumentaci na základě podložené závady, kdy jsem schopen závěr "vyargumentovat".
TZ znamená v odborné elektro diskusi technická zpráva. Každá revizní zpráva je v podstatě technickou zprávou o revizi.
Dělali jsme několik revizí pro RK v bytech 3+1 s plochou větší než 120 m2. Před elměrem jistič 1x16A a v bytě 1x6 + 2x10A. Nabízeno jako byt I. kategorie... po druhé revizi již makléř chtěl jen TZ o tom, zdá se to musí rekonstruovat. Následovala rekonstrukce a potom i VRZ. Doba vzniku EI obvykle 1950-60. Závad proti bezpečnosti bylo vždy dosti. Navíc dneska je to mimo standard. A kdo jiný než RT řekne RK ( zákazníkovi), že tudy cesta nevede.
Ta argumentace o bezpečnosti z normy živitelky je úplně stejná s tím jakou jsem uvedl. Je to sice z VŠ skript bezpečnostního inženýrství a najdete to také v technickém slovníku pojmů. Pokud uvedu, že je EI již K.O. a navrhuji rekonstrukci, tak tam bude i argumentace o rizikovém a nebezpečném stavu na základě analýzy rizika.
Kamile, já s Vámi nechci bojovat jako s letitým a ještě k tomu generačním praktikem, ale chci jen upozornit, že ČSN 33 2000-6 ed.2, je jen příručka jak na to a ne dogma. Natož nějaké poznámky jako argument. Navíc norma je poslední v řadě za zákony a vyhláškami. Stačí používat OZ...a často i právník začátečník vám dokáže ( jako super-odborníkovi), že vaše TZ je s vadami
Jan Bocek:
https://elektrika.cz/data/clanky/tridime-byty-podle-stupne-elektrizace
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana