Lze posoudit dle ČSN, že staré rozvody v bytě nevyhovují dnešní elektrifikaci?

(1/6) > >>

slower:
Zajímalo by mě, zda lze posoudit a do revize napsal, že stará elektroinstala ce v bytě už nevyhovuje dnešní elektrifikaci?

Elektrorozvody jsou 40-50 let staré, revize se dělá dle původních norem, které byly kdysi platné, takže rozvody vždy projdou a nebo se udělá malá oprava elektroinstala ce aby prošla.

Jenomže, jak víme, hliník křehne, zmenšuje se průřez atd. dřív se počítalo jen se žárovkami a standartním vařičem. Dneska máme úplně jiné spotřebiče a nároky na bezpečnost.

Je možné takto elektroinstala ci dát do závady, že už nevyhovuje dnešním potřebám? asi ne co? protože plno domácností má ještě staré umakartové jádro...

Velký Bobeš:
Citace: slower  16.11.2020, 13:04

Zajímalo by mě, zda lze posoudit a do revize napsal, že stará elektroinstala ce v bytě už nevyhovuje dnešní elektrifikaci?

Účelem závěru revizní zprávy je posoudit, zda je elektroinstala ce schopná provozu z hlediska bezpečnosti.

Kamil Novák:
Citace: Velký Bobeš  16.11.2020, 17:48

Účelem závěru revizní zprávy je posoudit, zda je elektroinstala ce schopná provozu z hlediska bezpečnosti.
... požadované v době zřízení revidovaného zařízení.

TO slower : odpověděl jste si vlastně sám.
Je to stejné, jako kdyby chtěli na STK při měření emisí, aby 40 lez staré auto splňovalo dnešní požadavky.

Peter Lovacký:
Citace: slower  16.11.2020, 13:04

U nás podľa 2000-6, čl.6.5.2.1 musí revizák určiť interval medzi revíziami....n o a keď sa mi vidí EI "na spadnutie" tak nemám problém napísať že riziká majú stúpajúci trend a kľudne stanovím ďalší termín o rok či i menej...i keď EI starým predpisom vyhovuje...
No a na majiteľovi je čo s tým bude robiť ďalej...keď nič, a zas ma zavolá, tak mu zas dám krátky termín  :)

Kamil Novák:
V českém vydání ČSN 33 2000-6 ed.2 je také čl.6.5.2.1 a k němu se vztahující poznámky NP22 a NP23, ale o pravomoci revizního technika stanovovat lhůty revizí tam nic nepíšou.  :-\
Takže "vaše" (Slovenské) národní poznámky jsou jiné ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana