Je LEGÁLNÍ ukončit 230V kabely rozvaděče na nějakých fazovych terminálech?
Jiří Schwarz:
On je náš právní řád tak trochu nakloněn tomu, aby se "vyvolení a lepšolidi" mohli dovolit něco, co není tak úplně v pořádku a aby pak právníci měli na čem vydělávat...
Našly by se nějaké § např. i v Občanském zákoníku, kdy bych svým konáním neměl ohrozit svoje blízké, rodinu, návštěvu, sousedy...
Ale je to formulované šikovně, aby to bylo na "souboj právníků" když už se něco stane
------------------
Když se otevřeme nějaký starší rozvaděč, nepřipojovaly se kabely a vodiče z nich přímo na jističe, ale byla tak řada svorek, které byly "prodrátované" na jističe, případně stykače, relé,...
Je to sice spoj navíc, ale pokud je to dobře udělané, je to OK a dá se to udělat "úhledněji"
Samozřejmě ten rozvaděč musí být dostatečně velký
Royal_oak:
Petak
Moc (poklona) vsem za nazory. Pane Schwarz, ja prave premyslel nad tim "spojem navic" jak jste zminil, ale kdyz clovek vezme, kolik spoju je treba na zasuvkovem obvodu, jeden navic snad nemuze byt na skodu. Jedine, co me napadalo, bylo z hlediska bezpecnosti, ze cim vice fazovych propoju v rozvadeci, tim stoupa riziko toho, ze se proste nejaky uvloni (vada materialu apod.) a muze dojit k nejake nepěknosti... a tak jsem se ptal, jestli o tom neco nerikaji nejake paragrafy. Navic jsem studoval nejaka fota prumyslovych rozvadecu a tam se mi zda, ze to je "normalni"..
Jeste k velikosti a svorkam ktere zminil p. Hruby. Presne tak, jak rikate, pokud budu vsechno ukoncovat na terminalech na DINu moc mista mi nezbyde. Nyni mam rozvadec kolem 190modulu a potreboval bych ku me spokojenosti jeste tak aspon 60-100 pridat. mam k dispozici stenu cca vyska 150cm a sirka 120 cm. Hager dela krasne rozvadece VOLTA, Univers, kde ma nahore i dole mista na takove radove kostky viz. obr, ktere by se nechaly pouzit na terminaly... Bohuzel pro me, rozvadece delaji je spise narostle na vysku nez do sirky (dva vedle sebe se mi moc nechce kvuli prodratovani) a navic s hloubkou 110 mm, coz je malo (mam tam nejake prumyslove zdroje apod., ktere maji 10cm hloubku. Kdyby jste nekdo mel typ na nejaky modularni VESTAVNY rozvadec s vetsi hloubkou s mistem nahore a dole na terminaly, podobne jak ten hager, dejte vedet.. Moc (poklona)
Ižák Ctibor:
Jednoznačná odpoveď. Takéto riešenie je legálne. V mnohých prípadoch sa to aj používa.
TechnickapodporaHager:
Citace: Royal_oak 09.11.2020, 09:51
... Kdyby jste nekdo mel typ na nejaky modularni VESTAVNY rozvadec s vetsi hloubkou s mistem nahore a dole na terminaly, podobne jak ten hager, dejte vedet.. Moc (poklona)
Nabídka rozvaděčů Hager, je velmi široká. Napište maximální možnou šířku, výšku a minimální počet požadovaných modulů, případně potřebnou hloubku. Pošlete to na technici(zavináč)hager.cz
A určitě společně vybereme vhodný rozvaděč pro váš projekt.
Namátkou se podívejte například na FWB53S (FWB54S) (běžně se zazdívá) a má hloubku 160mm, a k tomu můžete objednat FZ13B (FZ14B - ale nemusíte) jako doplněk, kdyby se to zedníkovi úplně nepovedlo.
K tomu jako doplněk můžete doobjednat například UZ00K2, KN00A, KN26E (N) a podobně. Pro přehled sortimentu bezšroubových přístrojů doporučuji stáhnout brožuru Quickconect z našich webových stránek.
Nezapomeňte také na meziřadové přípojnice, krytky propojovacích lišt, bezšroubové jističe, proudové chrániče a podobně.
Jiří Schwarz:
Citace: HAGER podpora 09.11.2020, 16:26
...
A určitě společně vybereme vhodný rozvaděč pro váš projekt.
...
Pěkná stavebnice, ale pro výběr to chce alespoň nějaké zkušenosti, pro úplné laiky to není jednoduché
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana