Je LEGÁLNÍ ukončit 230V kabely rozvaděče na nějakých fazovych terminálech?
Petak:
Instaloval jsem rozvadec do domu cca před 5ti lety.
Postupem času se postupně ukazuje, že je malý (přidávám komponenty).
Uvažuju stále více o předělání.
ALE.
Protože jsou 230V kabely jiz nakráceny dle současného rozmístění jističů, chráničů a tak podobně, a určitě vím, že bych chtěl teď všechny jističe JINAK rozmístit.
Chtěl bych se zeptat, zda je LEGÁLNÍ ukončit 230V privodni kabely (zasuvky, svetla) na nějakých fazovych terminálech (nahore a dole, jak mi vedou kabely do rozvadece) a pak teprve z těchto terminálů (sroubovych nebo push-in) si je dál proklemovavat dle mé potřeby.
(ted vedou vsechny fazove vodice primo z jisticu)
Jinak asi to predelani nebude mit cenu delat ...
Jiří_Hrubý:
Tak to vytrhněte ze zdi a použijte nový, větší oceloplech s řadovými svorkovnicemi na výstupech.
Je-li rozvaděč už teď malý, lišty se svorkovnicemi ho ještě víc zmenší.
Pokud tam navíc cpete třeba elektronická relé, je dost pravděpodobné, že bez prostorové rezervy začnou odcházet na přehřátí.
Jan Yossarian:
Citace: Petak 07.11.2020, 14:13
Instaloval jsem rozvadec do domu cca před 5ti lety.
...
Chtěl bych se zeptat, zda je LEGÁLNÍ ukončit 230V privodni kabely (zasuvky, svetla) na nějakých fazovych terminálech ...
Pokud to provádí osoba znalá s vyšší kvalifikací je pravděpodobné, že to provede správně. jinak je ti ILEGÁLNÍ činnost.
(dance)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Yossarian 07.11.2020, 18:58
jinak je ti ILEGÁLNÍ činnost.
(dance)
Mohl byste citovat právní předpis, který řeší "provádění instalace bez patřičného vzdělání"? Zvlášť u prací v domácnosti pro vlastní užití?
Žádný mě nenapadá.
Vyrobit si doma vraždící instalaci je podle mě naprosto legální.
Jan Yossarian:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.11.2020, 19:25
Mohl byste citovat právní předpis, který řeší "provádění instalace bez patřičného vzdělání"? Zvlášť u prací v domácnosti pro vlastní užití?
Žádný mě nenapadá.
Vyrobit si doma vraždící instalaci je podle mě naprosto legální.
Máte pravdu. nechal jsem se unést výrazem LEGÁLNÍ, což mi v souvislosti se zapojováním moc nesedí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana