Jakou musím dodržet vzdálenost sloupu VO od venkovního neizolovaného vedení nn?

(1/2) > >>

slower:
Jakou musíme dodržet vzdušnou vzdálenost výložníku veřejného osvětlení od venkovního vedení neizolované nn sítě (400V)?

případně v jaké PNE či ČSN to najdu?

Pavel Horský:
Vedení s napětím do 1kV nemá ochranné pásmo. Pak je potřeba vycházet z údržbářských prací na světelném bodu VO. Vzdálenosti pro tyto práce jsou uvedeny v ČSN EN 50110-1 ed.2 Obsluha práce na el. zařízeních - Obecné požadavky, kde je u hodnoty do 1kV uvedena min. bezpečná vzdálenost 300mm. Tzn. když budete provádět údržbu svítidla, musíte dodržet tuto bezpečnou vzdálenost (kraj koše plošiny + vaše natažená ruka směrem ke zmiňovanému vedení nn). Vše pak musíte prodiskutovat se správcem sítě VO a vyžádat si jeho písemné souhlasné vyjádření, ve kterém budou uvedeny podmínky instalace.

Pavel Ryšavý:
Citace: Pavel Horský  30.10.2020, 08:00

Vše pak musíte prodiskutovat se správcem sítě VO a vyžádat si jeho písemné souhlasné vyjádření, ve kterém budou uvedeny podmínky instalace.

Asi to chápu obráceně, Slower má pověsit svítidlo VO na sloup nn distribuce. Pokud jsem to odhadl dobře, pak samozřejmě platí ČSN EN 50110-1 jak uvedl Pavel Horský.
Ale ten sloup patří energetice (ČEZ, e-on, ...) čili pokud na něj chcete něco (cokoliv) namontovat vyžádejte si vyjádření majitele a řiďte se přesně jeho vyjádřením. Můžete se dostat do pěkných problémů, nemají rádi když jim na sloupy něco někdo věší a oni o tom neví.
K vyjádření budou chtít podklady, čili aspoň jednoduchý projekt, z kterého vyčtou co, kdo a kam, odkud napájeno, jak měřeno ...

Pavel Horský:
I tak to může být. Pak je samozřejmě vyjádření správce sítě, kterým je např. ČEZ nezbytností.
Já však vidím v obsahu hlavní otázky "Re: Jakou musím dodržet vzdálenost sloupu VO od venkovního neizolovaného vedení nn?"
V textu se pak píše o výložníku, což mi napovídá, že jde o stožár VO, na který bude provedena instalace svítidla za pomoci výložníku, který bude dost blízko vzdušnému vedení nn.

slower:
Bude v blízkosti této neizolovane nn sítě postaven nový Vo sloup s vyloznikem a svitidlem.. vyloznik či sloup bude vzdálen od tohoto neizolovaneho vedení asi cca 1 m... Přívod pro Vo z tohoto vedení nn

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana