Jaký je důvod omezení příkonu LED žárovky u svítidla s paticí E27?

<< < (4/4)

Jan Franěk:
Čerpám jednak ze svých osobních zkušeností a odborných článků na toto téma.
I díky takzvané chytré instalaci, jsem se dostal k mnoha řízením osvětlení, od spínání po regulaci a musel řešit, tedy i pochopit  nejeden problém. Naštěstí se vždy našel někdo nápomocný a správně mne navedl. Mohu vyzvednout například technika z firmy TECO, kdy jsem řešil docela velký problém u řízení LED světel, kterých bylo 3x více než bylo na stmívač povoleno. Přijel, měřil, vysvětlil a pomohl s řešením.

V podstatě řeším nějaký problém se světly každou chvilku. Lidé co jsem jim už pomohl mi "dohazují" další nešťastníky, kteří mají se světly problém a jejich elektrikář jim nedokázal pomoci.  Je úsměvné že ve většině případů stačí zvednout telefon a zavolat výrobci  ;D nicméně občas pomohou až zkušenosti  ;)

Například zde je i ta mnou zmiňovaná hodnota 250nás. jm proudu.

Václav Třetí:
Díky za graf, zase jsme chytřejší, i když se mi to tedy docela nelíbí. Obrovský, sice kraťoučký impuls není zrovna dobrá věc nejen pro vypínače. Stejně je ta moderní osvětlovací technika ještě v plenkách a stále se musí na ní pracovat.  

Problémy se světly také občas řeším, v principu začaly s masovějším používáním (zářivkových) úsporek s elektronickými předřadníky už před 20. léty Dodnes řešený běžný problém krátkých záblesků všech typů úsporek na rozvodech s větší počtem spínačů č. 6 a 7 a dlouhými vedeními na schodištích a chodbách. Další bývá trvalé mírné prosvěcování LED osvětlení ve vypnutém stavu.

P.S. Ještě k textu pod grafem. Předpokládán v textu chybu při zmínce kompenzačních kondezátorů, ty bych předpokládal u zářivkového osvětlení s tlumivkou. Zde by snad měly být zmíněny kondenzátory filtrační v síťovém přívodu za usměrněním.  

P.P.S. Až budu mít chvilku času, budu si muset pohrát s osciloskopem a na tu skutečnou velikost proudových rázů a jejich délku se u různých typů LED žárovek podívat. Přeci jenom zde uváděná hodnota je obrovská a u některých provedení (např. Filament LED) mi připadá nereálná.

Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí  23.10.2020, 13:31

P.P.S. Až budu mít chvilku času, budu si muset pohrát s osciloskopem a na tu skutečnou velikost proudových rázů a jejich délku se u různých typů LED žárovek podívat. Přeci jenom zde uváděná hodnota je obrovská a u některých provedení (např. Filament LED) mi připadá nereálná.

Budu rád pokud se se mnou pak podělíš o zjištěné skutečnosti. Ke zmíněnému násobku asi jen toto. Píše AŽ 250 násobek a předpokládám že to bude velmi záležet na použitém zdroji. Navíc tento článek je pár let stár a technika jde stále kupředu. Viz například výkony LED o kterých se nám před 3-5 lety ani nezdálo, jejich kvalitnější podání barev, nebo omezení "modrého světla"  ;)
To ovšem nic nemění na skutečnostech, které jsem uvedl. Jako výrobce bych měl a musím počítat s těmi nejhoršími možnostmi využití výrobku, v tomto případě svítidla a sám se budu chtít bránit takovému použití, které by mohlo znamenat velký počet reklamací. Proto v návodu uvádím za jakých podmínek ručím za životnost a bezpečnost toho výrobku. Jinak řekněme že pokud ušetřím na plíšku přenášejícím bez problému pracovní proud, a který nyní nepřežije dlouhodobě velké spínací proudy, vyrovnám to poznámkou v návodu  ;) TO ale nemyslím úplně zle. Naopak osobně vítám podobné informace, protože mi pomáhají s návrhem, připadně řešením problémů.
Jinak k tomu co jsi psal za své zkušenosti. Poslední cca 3-4 roky, řeším tak 3x ročně problém skupinového řízení světel, kdy se po čase řízení rozhodí a část světel se zapne, zároveň s vypnutím jiné části. Někdy se světla samovolně rozsvěcují a tak podobně. TO bývá taky občas zábava.  

PS: nedávno (cca 2 týdny) jsem byl u zákazníka a řešil proč špatně funguje otočný stmívač. Zjistil jsem že elektrikář namontoval 4ks LEDek o příkonu 18W a stmívač byl určený do 60W. Když pominu nekvalitní LEDky za 197kč za kus (celé stmívatelné svítidlo),  tak bylo jasné že elektrikář se ani nenamáhal otevřít návod a zjistit parametry stmívače. Co na to pak říci.  :-X Bohužel to nebyl jediný problém v té instalaci, který jsem musel řešit a také tam stačilo jen prolistovat návod a ne říkat, tak to dělám normálně.  :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana