Jaký je důvod omezení příkonu LED žárovky u svítidla s paticí E27?

<< < (3/4) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Martin-Kříž  21.10.2020, 22:47

mne ty limity překvapily kolma.objimka. e27.bakelitova .bila

Kde jste ty limity vyčetl? V tom odkazu se píše jen 60 W, 2 A, 5 A, asi si jeden může vybrat podle nálady  :)

Martin-Kříž:
Vyčetl jsem je z dokumentu u výrobku.
Jinak i na stránkách výrobce:
http://catalogue.arditi.com/allegati/Etichette/Fogli_istruzione_pdf/IMBG58_Rev.6_Foglio_Istruzioni_PL0_PL1_7%20lingue.pdf

Jan Franěk:
Zde nepůjde tedy pravděpodobně o teplo a životnost LED elektroniky, ale o proudy toho LED zdroje, při jejich zapnutí.  Ty bývají poměrně velké a jsou příčinou odcházení starších a nekvalitních vypínačů v domácnosti. Každý rok musím u zákazníků vyměnit cca 5-10 vypínačů poškozených těmito proudy. Obzvlášt je to patrné tam, kde spínáte více LEDek najednou. Třeba u víceramenných lustrů a podobně.
Je potřeba si uvědomit že taková 10W LEDka, může mít při zapnutí až 250násobek jmenovitého proudu. U 21W LEDky to může být například tedy až 23A po dobu několika ms. To může při častém spínání vést k rychlé degradaci kontaktů v objímce, nebo vypínači. Proto na LED doporučuji vypínače co zvládají 16A a také je používám v případech kdy standardní vypínače pravidelně odchází. A dost pravděpodobně to bude i omezení výrobce, aby nedocházelo k poruchám a reklamacím na jeho výrobku.

Rozmahel Vladimír:
Zajímavý detail.
Závit pro žárovku v objímce je z plastu, nemá kovovou vložku. Patice žárovek jsou kovové a pěkně topí.
Je možné, že je to ochrana proti degradaci plastového závitu?

Václav Třetí:
Běžná žárovka s wolframovým vláknem mívá proudový ráz při zapínání 10 až 15 krát větší než proud za běžného provozu, úsporky obecně, nejen ledkové, mají ve svých předřadných obvodech kondenzátory, které mohou skutečně dělat rázy daleko silnější. Takže z toho co píše kol. Franěk mi vychází, že použití několika úsporek najednou už může být docela problém.

V reálném provozu jsem se sice setkal s vadnými spínači, ovšem s padáním jističů zatím ne. Ovšem při hodnotách uváděných kol. Fraňkem by to nemuselo být nereálné. Zeptám se, zda maximální hodnoty jsou převzaté z nějakého katalogového listu výrobku nebo změřené vlastnoručně.

K odolnosti a spolehlivosti spínačů dodám, že dříve se dodávalo provedení spínačů určených pro spínání "zlobivých" zátěží, tehdá zejména většího počtu zářivkových těles s klasickou tlumivkou a kompenzačním kondenzátorem, které byly označeny písmenem X v označení proudu, tedy třeba 10AX/250V.

Už jsem je v poslední době neviděl v nabídce a pokud potřebuji něco odolnějšího z vypínačů, používám též typy 16A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana