Které normy vyžadují u Nouzového vypnutí podpěťovou cívku a nikoliv vyrážecí?
Georgis Fasulis:
To Kurka: můžete prosím uvést název normy 60945-5-1 a její třídicí znak? U 60304-1 jste asi chtěl napsat 60204-1.
Tlačítka nouzového vypnutí (červené hříbky na žluté krabičce) se dělají jaké chcete, tedy i se spínacími kontakty, je na vás, jak je použijete. Je pravda, že většinou rozpínací kont. nechybí, ale např. MANAG dodává exové Emergency stop krabičky i s jen 2 spínacími kontakty.
Co se týká naťukávání, u mě nemusíte, už mi běží podpěťové cívky na 12 a 24 V baterie, UPS-ky a taky už jsme navrhovali klasické dálkové spínaní deonů (mot. pohon) - což je dle mého nejlepší řešení a není zas ani tak drahé v porovnání se spolehlivou ON-Line UPSkou.
Martin Kurka:
To Jiří Fasulis:
Opravdu jsem se překlepl, správně 60204-1 je moje norma živitelka.
Je to článek 10.7.3 (odlišný od IEC 204-1)
A u druhé normy asi podobný překlep - má být možná 60 947-5-1 - spínací přístroje nn, jednou je v článku 9.4.2.1. odkaz na EN 60 945-5-1 - ale nemám zavedenou opravenku.
Asi už jsem u psaní spal. Moc se vám omlouvám za dvojchybu.
Hledal jsem firmu MANAG, nic jsem nenašel.
Jen spínací kontakty u tlačítka Emergency - to se dost podivuji, zejména, když některé národní bezpečnostní normy povolují spínací kontakt v tlačítku nouzového zastavení využívat pouze pro signalizaci a identifikaci, které tlačítko nouzového zastavení je aktivováno, nebo k neobvyklým způsobům řešení obvodů z jednoho rozpínacího kontaktu a jednoho spínacího (též nuceně vedeného!).
Někteří zákazníci vyžadují klasický dvoukanálový obvod nouzového zastavení bezpečnostní kategorie 4 plus signalizaci o stisku konkrétního tlačítka se zápisem do log souboru řídícího počítače o stisku nouzového zastavení s časovým a datumovým razítkem a popisem pracoviště, ze kterého bylo zastavení aktivováno. Pak je ten třetí spínací kontakt nezbytný.
Spousta krabiček těchto tlačítek nouzového zastavení je navíc vyrobena tak, že po smontování jsou nerozebirateln é, protože podle nějaké předmětové normy se nesmí prvky nouzového zastavení strojů opravovat.
Jinak je zajímavé, že jsme prakticky dospěli k podobnému závěru o nejlepším řešení nasazením deonů s motorickými pohony, kterými je umožněn automatický náběh technologie po výpadku síťě. Hlavně díky rozumnému časovému zpoždění po obnově dodávky energie se ušetří trápení spotřebičů po většinou neúspěšných prvních pokusech energetiků o nahození přetížených rozvodů (výpadek - blik- tma).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana