Lze vést 24V AC přes UTP kabel a jak?
Radek R:
Potřebuji napájet bezdrátový zvonek u brány napětím 24V AC (opravdu střídavým). Vím, že to není ideální, ale pro napájení mohu použít jen UTP kabel, který je tam již natažený, přičemž k dispozici mám všechny 4 páry. Nebude se jednat o žádné velké proudy. Souběžně s tím mi tam bohužel vedou jiné datové kabely pro ovládání brány. Je lepší (hlavně z hlediska rušení ostatních kabelů) pro každý vodič napájení použít dva páry, nebo spojit vždy po jedné žíle z páru (twistnout to), nebo je to u AC jedno?
Viktor Klemon:
Lepšie je použiť jeden pár, indukcia do susedných bude menšia.
Pozor na istenie, nevieme dĺžku kábla, ale principiálne istite poistkou
len o niečo väčšou ako max odber zariadenia.
Pri rozumnej dĺžke bude jeden pár v pohode stačiť. Navyše usmerňovač
na konci by si s úbytkom ľahko poradil.
Zdenek Hejčl:
UPT kabel není vhodný pro venkovní použití.
Solarix SXKD-5E-UTP-PE černý, tento je vhodný pro venkovní vedení.
Václav Třetí:
Divný bezdrátový zvonek, když potřebuje dráty! To je nějaké domo-robo, aby nebylo třeba používat baterii, která nic nevydrží? Když tam máte dost vodičů, použil bych rovnou klasický zvovek, tohle bude divný kočkopes. Jinak zohledněte též poznámku kol. Hejčla, běžné UTP není vhodné na povětrnost ani do země.
Používat UTP jinak než po párech je špatně, párové vodiče se používají v digitální technice a už odedávna v telefonii, protože jejich vlastnosti se blíží stíněnému kabelu, takže zabraňují tzv. přeslechům, ovšem nemají zbytečnou parazitní kapacitu mezi vodičem a stíněním jako koaxiál, která by v digitální technice silně zpomalovala přenos. Kdysi (asi tak před 25 léty) se používaly stíněné (koaxiální) 50 Ohmové kabely i v počítačové technice, dnešní počítače by se s nimi zablokovaly.
Jan Yossarian:
Už jsem našel podobné téma. Je to staré pět let. Ty-net je firma která se IT strukturou zabývá snad od dsvého začátku a tady představují systém napájení osvětlení o UTP!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana