Podle čeho se určuje průřez vodiče z rozvaděče do MET?

<< < (2/6) > >>

Michal K1:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  06.09.2020, 19:18

Vítejte mezi projektanty  8)

Ale problém to nevyřešilo  :)

Milan Otras:
Citace: Michal K1  04.09.2020, 20:32

Mějme přívod do RH třeba 3x AYKY 3 x 240 + 120 mm2. Dle čeho určím, jakým kabelem propojím PE přípojnici s MET ?

Prosím skúsenejších o riešenie ,  tak isto mi to vŕta hlavou

Pavel Horský:
I mě by toto zajímalo. Nedělám běžně v průmyslu, kde se tyto průřezy ve větším počtu celkem běžně užívají.
Tak kdo nám to tu vysvětlí?

Ondřej Šebesta:
Pro příklad:

Tranformátor 22/0,4kV o výkonu 630kVA, výkon je vyveden pomocí 3ks kabelů 1-AYY 1x500mm2 pro fázové vodiče a pomocí 2ks kabelů 1-AYY 1x500mm2 pro vodiče PEN. Uzemnění přípojnice PEN bude provedeno na MET, která je pomocí pásku FeZn 30x4mm připojena na uzemnění trafostanice. Pásek FeZn o průřezu 120mm2 odpovídá cca 39mm2 Al vodiče. Průřez vodiče pro přizemnění přípojnice PEN v rozavaděči RH tedy vychází z ČSN 33 2000-5-54 ed.3, čl. 544.1, který zde vložil již kolega Svejkovský. Proč bych tam dával proboha polovinu přůřezu fázového vodiče (tedy 750mm2),  když to je připojeno na uzemnění, které je tvořeno páskem FeZn 120mm?

Peter Lovacký:
Citace: Michal K1  06.09.2020, 17:53

Tady se ale dostávám do nejasnosti, jestli v případě třeba těch 3 AYKY kabelů bude při poruše nahrazovat to ochranné pospojování vodič PEN? Kdyby čistě teoreticky upadl PEN v jednom kabelu, tak tam mám stále ještě další dva vodiče PEN v druhých kabelech (které budou nejspíš přetěžovány, záleží na rozložení zátěže). U jednoho kabelu by to bylo zcela jednoznačné a dle mého názoru by měl být ochranný vodič průřezu 120mm, stejně jako PEN v kabelu, ale bude to totožné i u tří paralelních kabelů?

Asi narážate na tú prílohu N kde sa píše o možnosti keď by mal taký vodič ku METke suplovať daktorý PEN, kebyže sa ten dostal do poruchy (jjj, my takú poznámku nemáme :),  ale vidím to jak dobrý nápad na záskok na dobu do odstránenia takej poruchy, napr. do najbližšej prehliadky či revízie )

Ja by som si v taký čas pre výber prierezu vodiča k METke zistil max. možný skratový prúd v mieste tej METky, a použil by som vzorec ktorý je v 543.1.2

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana