Kapesní multimetr BT22
Peter Lovacký:
Okej chlapi, každý tú "hračku" keď sa objaví v rybníku silnoprúdových EI v rozsahu nn dajak vidíme, a zhodnúť sa v debatách o nej samozrejme vôbec nemusíme, to je normálne.... :)
Osobne zatiaľ ostanem pri svojom názore, že medzi zisťovaním beznapäťového stavu vadaskou (čo sa dá aj žiarovkou) a meraním el. veličín meradlom kde výrobca v návode garantuje dajakú toleranciu v presnosti, je veľký rozdiel
A aj preto mne osobne je z tej debaty najbližšia hneď prvá veta v príspevku p. Tretieho, kde napísal čo si myslí o podobných meradlách
Citace: Václav Třetí 02.09.2020, 20:06
Nevím, výhrad mám mnoho.
Není to přístroj vhodný pro silnoproudé použití.
Václav Třetí:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 02.09.2020, 20:59
Nemá, protože to proud měřit neumí.
Ale umí, jen to výrobce neřešil. Všechny multimetry měří proud jako úbytek napětí na bočníku, obvykle s převodem na 200mV. Pro 20A je tedy třeba bočník 0,01 Ohmu, pro 2A je bočník 0,1 Ohmu pro 200mA je bočník 1 Ohm ...
Abych nebyl jen za škarohlída, kterému se nic nelíbí, tak trochu o zkušenostech s podobným přístrojem. Mám už delší dobu něco podobného od Uni-T a příliš jsem si ho neoblíbil, protože díky automatickému přepínámí rozsahů je pomalý. Při každém měření nabíhá od nejvyššího rozsahu a při měření malých napětí na rozsazích do 2V a 20V mu to docela trvá než se tam "dohrabe", což docela zdržuje. Mám jiný (klasický, velký 180x90mm) přístroj s automatickou volbou rozsahu a ten má tlačítko "Range", které tento problém řeší. U přístroje BT-22 by tato funkce měla být k dispozici též, nepodařilo se mi najít úplný manuál (při vyhledávání mi stále vychází pouze termostat od Elektrobock se stejným označením).
Při své ceně 299,- Kč udělá jistě dobrou službu, ovšem na silnoproudá měření není určen. Je třeba uvažovat, že při konstantním vstupním odporu voltmetru 10MOhm bude něco ukazovat i na nezapojeném vodiči. Z toho též vyplývá. že není určen pro revizní měření. Na druhou stranu i RT potřebuje občas změřit něco, co není předmětem revize.
Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 04.09.2020, 08:25
Nemáte v kufru něco takového, jako já (příloha)?
Samozrejme že také, a iné podobné prístroje používame na orientačné merania pre EI v rozsahu nn, akurát keď potrebujeme takú hodnotu aj seriózne vyhodnotiť, tak ju furt musíme ešte raz overiť revíznym prístrojom.... ale vnukol ste mi celkom dobrú myšlienku, že dačo z nich nabudúce rovno pribalím k revíznym merákom, a v zmysle zákona o metrológii požiadam aj o ich overenie na určené meradlá...uvid ím, sám som zvedavý :)
Honza Veselý:
Asi každej máme něco takového v kapse. Ano je nutno znát jeho omezení.
..zrovna nedávno jsem vytáhnul (náhodou)slaboproudařům po měsíci svůj všeměr z auta: " Bacha, tohle je MOJE! Soukromej, ne firemní!! Skoro jsem myslel,že tam někde zůstal."/Tehdy bádali nad vodiči A a B a jestli jsou to vůbec ony. V panice se vrátili až k základům akorát neměli krumpáč./
Já silař tehdy chňápnul do tašky, vrazil jim všeměr za 300Kč do ruky,prozvoňte si to, podívej se kterej máš plusovější, zhnuseně zavrčel a odjel.
Fun-efekt: "K nezaplacení".
Shrnuji: V rukou znalého uživatele,všeměry svou cenu/význam/ mají. Trochu blbé je, že v rukou ignoranta drahý a cejchovaný přístroj bývá více past než pracovní pomůcka.
Václav Třetí:
Ve většině případů není ani příliš důležitá naměřená hodnota, daleko důležitější je vyhodnocení, co to znamená a proč to tak je. To je ale záležitost spíše zkušeností a znalostí toho, kdo měří, než absolutní přesnosti měřícího přístroje. Na měření, kde je důležitý vývoj bývají vhodnější přístroje ručkové, sledování měnících se hodnot na neustále přeskakujícím displayi je k ničemu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana