Je možné dát obvodový zemnič do betonu?

(1/2) > >>

Jiří Kobos:
Investor po mě požaduje uložit obvodový zemnič okolo domu(ne v základech) do betonu. Myslím, že se do betonu uložit může, ale nikde v normách jsem nenašel, že by se mohl ukládat obvodový zemnič okolo domu(ne v základech) do betonu. Jenže jsem ani nenašel jednoznačně napsané, že se uložit nemůže.
Ovšem našel jsem v normě toto:
- musí být uložen min. z 80%  v zemině
- 20% nemusí být ve styku s půdou
- musí být uložen min. 0,5m v zemi

Prostě nikde není napsané, že může být v betonu v  "zemi, půdě, zemině". Takže podle normy se uložit do betonu nemůže?

Je tedy možné dát obvodový zemnič(ne v základech) do betonu?

Peter Lovacký:
Pre zemnič je uloženie v betóne z pohľadu jeho životnosti lepšie jak v zemine
Pravda ale je, že betón okolo domu nezrobíte taký jak je základový zemnič, a keďže obvodový zemnič v betóne nie je v norme, tak vlastne ani nikto nevie jaký hrubý má správne byť
Takže keď bude tenký len okolo pásoviny, potom sa možno hocikde poláme, vznikne tam kopa prechodov betón-zem a zemnič možno zhnije skôr jak keby bol sám v zemi
Ja by som si vypýtaj od investora projekt na typ betónu a jeho rozmery, vysvetlil by som mu riziká, bo základový betón sa nerobí kvôli zemniču, len zemnič ho využíva..
A odkázal bu som mu, že ja viem akurát toľko, že zemnič má byť 5cm od spodku betónu, keď už teda v betóne musí byť ...

A myslím že ďalšie riziká tu ešte napíšu aj druhí, ja všetky neviem, ale keď už chce investor chrániť zemnič, tak mu navrhnite možnosť položiť do zeminy nerezový, a nech si porovná cenu a životnosť s betónovým keď chce naozaj správne šetriť, a nerobiť so šetrením na nesprávnom mieste len ďalšie budúce škody...

Jan Hájek:
Neviděl bych v tom jiné problémy, než uvedl Peter Lovacký. Pokud by beton nepopraskal, tak by to bylo vylepšení, ale on popraská.
Levnější, než vymýšlet složitosti je použít NIRO z oceli v kvalitě V4A - Niro pásky
Nebo desítku vodič Niro dráty

Jiří_Hrubý:
Zinek v hydratujícím cementu reaguje a bublinky vodíku způsobují poréznost a tedy i nižší pevnost celku. Zajímavé by to bylo z úhlu pohledu přechodového odporu, ale nejsem experimentátor .
Na téma nevhodnosti pozinkovaných armatur do betonu ale existují studie.

Velký Bobeš:
Citace: Jiří_Hrubý  18.08.2020, 17:08

Zinek v hydratujícím cementu reaguje a bublinky vodíku způsobují poréznost a tedy i nižší pevnost celku.
Domnívám se, že v základové desce to není na závadu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana