Je možné dát obvodový zemnič do betonu?
Pavel Horský:
Citace: Velký Bobeš 19.08.2020, 10:31
Domnívám se, že v základové desce to není na závadu.
V základové desce se spojuje tak max. kari síť a provádějí se např. oka 10 x 10m z drátu FeZn10.
Zemnič jako takový není v desce, ale na dně základových pasů.
Jan Hájek:
Raději to sem dám v citaci, obsahuje to norma ČSN EN 62305 - 3. Bohužel spousta lidí neměla v posledních 14 letech čas si jí přečíst i když ve škole na hodinách fyziky a chemie spali a nemají tak nutné znalosti.
E.4.3.4 Materiály
Následující materiály mohou být použity jako dodatečné vodiče instalované v betonu pro ochranu před bleskem: ocel, měkká ocel, pozinkovaná ocel, nerezová ocel, měď a mědí pokrytá ocel.
Chování vrstvy zinku na oceli v betonu je velmi složité. Zvláště v betonu s chloridy bude zinek ve styku s výztuží rychle korodovat a za určitých podmínek může beton poškodit. Pozinkovaná ocel by proto neměla být používána v pobřežních oblastech a tam, kde spodní voda může obsahovat sůl. Protože použití pozinkované oceli v betonu vyžaduje vyhodnocení mnoha vnějších činitelů, měl by být tento materiál používán pouze po pečlivé analýze. Pokud se toto vezme v potaz, dává se před pozinkovanou ocelí přednost jiným uvedeným materiálům.
Na zemniče v betonu je výhodné použít svorky DEHNclip jejich instalaci zvládne i děcko
To důležité o DEHN clipu
Velký Bobeš:
Citace: Pavel Horský 19.08.2020, 13:17
V základové desce se spojuje tak max. kari síť a provádějí se např. oka 10 x 10m z drátu FeZn10.
Zemnič jako takový není v desce, ale na dně základových pasů.
Můj příspěvek reagoval na zmínku o nižší pevnosti betonu. Neřešil exaktně provedení a uložení zemniče, zda je v beton. základu či desce. :(
Velký Bobeš:
Citace: Pavel Horský 20.08.2020, 14:20
Pak jsem vám napsal co jsem napsal, protože prostě píšete co píšete.
Tak to byl divný učitel češtiny. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana