Jak funguje a kde se používá počítadlo úderů blesku?

(1/6) > >>

Igor Molák:
Malá krabička s mechanickým počítadlem, kterou prochází hromosvodový drát. Jak to funguje? Předpokládám, že drát je uvnitř nepřerušen a je tam nějaká kotvička, kterou silové účinky procházejícího proudu přitáhnou a tím posunou mechanické počítadlo. Je to tak? Jak je to citlivé?

Kde se to používá? To u některých budov vedou statistiku, kolikrát kam udeřilo a pověřená osoba pravidelně obchází počítadla a opisuje počty úderů?
Máte někdo na hromosvodu takové počítadlo?

nobody:

Setkal jsem se ve své praxi s různými měřidly bleskových proudů jímači. Od jednoduchých kartiček, přes modulové přístroje, ovšem za sofistikované řešení bych považoval systém Phoenix Contact na Strahovském klášteře. Řeč o tom byla zde
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,30401.0/viewResults.html

Petr Matuška:
Ta tipovačka na Strahovský klášter z roku 2014 ještě není uzavřená? Jestli ano, tak kolik tam těch úderů za rok bylo? 

Jan Hájek:
Počítadel blesku je míněno jako kontrolní prvek pro aplikace, aby se dala vykonat mimořádní kontrola po zásahu bleskem.

Osobně to považuji za zbytečnost i když ne drahou, kterou bych raději nahradil investicí do ochrany a pak se o zásahy nezajímal.

V současné době se prosadilo digitální řešení Čítač blesků DEHN

Obdobně pak i čítač impulsů svedeného přepětí k SPD což už si dovedu představit jako pomocníka, zvláště u FVE na ploše.

Kde to smysl má, jsou větrné elektrárny na moři, kde zásah bleskem stojí dost peněz a napáchá problémy, co se projeví až s odstupem. Detekce zásahů bleskem

Jiří Schwarz:
Honzo, teď ses trefil do toho, co jsem už naznačoval ve vlákně o Strahovském klášteře - když mě počítadlo napočítá zásah, plyne z toho pro mě jako uživatele nějaká povinnost, např. mimořádná revize po zjištěném zásahu soustavy bleskem?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana