Jak se existence dvojitých vypínačů a přepínačů slučuje s ČSN 33 2000-5-52?
Jan Franěk:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.08.2020, 08:16
Norma ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 vodiče různých obvodů (ze dvou jističů) v jedné krabici nevylučuje. Pouze dává požadavek, aby byl v této krabici přerušován pouze jeden z těchto obvodů. Je to v příloze NA, čl. 4.3.4.4. Jak tento požadavek mám uchopit?
Dle mě je to pozůstek z dob instalací, kdy se tahaly rozvody za dvěma pojistkami. Jedna pro světla a druhá pro pojistky, se společným PEN. Vždy se v krabici "odbočil" pouze jeden z těchto fázových vodičů, což znamenalo že je tato krabice světelná, nebo zásuvková. V "moderních" instalacích (bytové výstavbě) pro to také nevidím asi žádné uplatnění.
Citace: Pavel Horský 03.08.2020, 07:10
A....... Jak se taková myšlenka vůbec vdere do něčí hlavy?
Snadno ;)
Citace: Jiří Vlk 02.08.2020, 19:52
To je vysvětlení - jako slaboproudař jsem chápal obvod jako smyčku od zdroje ke spotřebiči a zpět přerušovanou spínačem.
Václav Třetí:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.08.2020, 08:16
...kdo z vás si neosahá krabici zkoušečkou i po vypnutí?
Zbrklý tele elektrikářský nebo kutil.
Kvita Ladislav:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 02.08.2020, 17:43
Přiznám se, že mě tento požadavek normy pravděpodobně minul. Navíc mi nepřipadá příliš smysluplný. Vidí v tom někdo logiku?
Odpovídáte na úplně jinou otázku, než tazatel položil.
Logiku bych viděl v tom, že se citovaný požadavek (NA.4.3.4.4) týká vedení v elektroinstala čních trubkách (lištách)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Kvita Ladislav 03.08.2020, 15:15
Logiku bych viděl v tom, že se citovaný požadavek (NA.4.3.4.4) týká vedení v elektroinstala čních trubkách (lištách)
Podle mě netýká.
Spíš souhlasím s Honzou, že se jedná o historický pozůstatek z dob, kdy se instalace dělaly jinak. Jako RT to pouštím z hlavy.
Navíc, je to národní doplněk a jak víme, národní doplňky mají jepičí život.
Kvita Ladislav:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.08.2020, 18:50
Podle mě netýká.
Spíš souhlasím s Honzou, že se jedná o historický pozůstatek z dob, kdy se instalace dělaly jinak. Jako RT to pouštím z hlavy.
Navíc, je to národní doplněk a jak víme, národní doplňky mají jepičí život.
NA.4 Způsoby kladení vedení
NA.4.1 Vedení z holých vodičů
NA.4.2 Vedení z jednožilových izolovaných vodičů uložených na podpěrách
NA.4.3 Vedení v elektroinstala čních trubkách (lištách), úložných elektroinstala čních
kanálech (žlabech), stavebních dutinách apod.
NA.4.4 Vedení z můstkových nebo jednožilových vodičů
NA.4.5 Kabelová vedení
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana