Jsou vidět elektrony ve vodiči?
Peter Munka:
Ono hlavne predstava elektronov, atomov a inych mikro objektov ako guliciek je vhodna len ako nazorna predstava pre zakladne skoly, realite je blizsi matematicky opis, na ktory treba mat vhodne teoreticke zaklady.
Ani elektricke veliciny (napatie, odpor, impedanciu ...) nevidime, len pouzivame pristroje na ich konverziu do nami citatelneho formatu. V striedavom obvode nie su ziadne komplexne cisla, je to len nas matematicky aparat ulahcujuci vypocty a pochopenie.
Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš 15.07.2020, 23:41
Tady si dovolím se do toho trochu vložit.
Mám malý dotaz. Jsou informace z prvního odkazu na stránky osel.cz (odpověď 1) správné, nebo ne? Je to tam "polopaticky" vysvětlováno a docela mi to dává smysl. Nicméně mé znalosti této problematiky nejsou takové, abych dokázal posoudit zda je to opravdu OK, nebo nesmysly.
předem zakázané slovo ;)
Fuk Tomáš:
Přijde mi to tam docela výstižně řečené a při prolítnutí textu mne žádná zjevná nepravost netrkla.
Peter Lovacký:
Zaujímavé sú aj názory diskutujúcich k tomu článku..
Ono na úplne jednoduché pochopenie el. prúdu možno dakomu postačí aj trubka či presýpacie hodiny, no možno je namieste aj zamyslenie, že či vôbec samotné slovo "prúd" už dosť nezavádza od skutočnosti
Mne tie prirovnania s vodou prídu kus podľa logiky, že keď voda netečie do kopca ale len dolu, tak v mračnách potom celkom logicky musia byť nekonečné zásoby vody...
Ja to vidím tak, že človek navonok síce celkom dobre zvláda a chápe prejavy a účinky elektriky (fyzika, normy), no ale keď príde na úplnú podstatu, a to nielen elektriny ako takej ale i magnetizmu či gravitácie, tak si myslím, že dneska sa dá reálne objaviť akurát tak hranica ľudského chápania
A hlavne zarytí ateisti by si mali dať pozor jak ďaleko chcú zájsť, bo za určitou hranicou by mohli ľahko začať veriť na duchovno :)
Jan Palička:
Citace: Pavel Horský 15.07.2020, 11:30
Zatím to vypadá tak, že se sem přišel tento blbeček jen vyonanovat.
Upřímně řečeno, trolly si tu krmíme sami. Protože na některé dotazy většinou žádná reakce je nejlepší reakce.
A ono si sám položit otázku a sám si odpovídat přestane rychle bavit.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana