eDEHN#27: Parametry vnějšího LPS
ACEOF ACES:
Podle mého názoru se při průchodu bleskového proudu takto silnými dráty projevují podélné dynamické účinky a snaha drátu narovnat se v ohybech.
Zdeněk Dančák:
Z doslechu jsem slyšel o vytrhané vnitřní instalaci zásuvek a světel, tj i tenké vodiče v kabelech (asi cyky 1,5 a 2,5mm2 nebo možná ještě Al). Sousedům to vyprášilo rozvaděče ještě cca 200m od toho domu.
Mě jde spíše o to, zda ty silové účinky jde vůbec počítat podle toho vzorce. Zda zohledňuje tu dynamiku, která tam je. Blesk dá 100kA za 10uS...to není konstantní proud a konstantní magnetické pole.
Konstatní (neměnné, či nepohyblivé) magnetické pole působí silově jen na ty vodiče, kterými buď teče proud, nebo se pohybují (vůči mag poli). Proměnné magnetické pole však působí silově i na ty vodiče, kterými původně nic neteklo a začne v nich indukovat proud, který vytváří nové magnetické pole se silovým účinkem proti původnímu. To je princip asynchronního motoru, má sílu, jen dokud se točí magnetické pole kolem rotoru. Jak se otáčky vyrovnají na synchronní, tak nemá žádnou sílu protože rotor v tom poli zdánlivě stojí.
V těch zatáčkách a ohybech to bude asi hodně komplikované s ohledem na přesycení okolí tak divokými změnami. Navíc okolí zatáček zdaleka není ideální nekonečný vodič s homogenním magnetickým polem :-)
ACEOF ACES:
Já bych počítal pro svod bez ohybů
F = 4 x pí x I2 x 10-7
, pro I=25kA
F = 4 x pí x 250002 x 10-7 = 785N -> 80kg
ACEOF ACES:
Oprava:
Citace: ACEOF ACES 01.12.2020, 15:47
Já bych počítal na 1metr Al nebo Cu vodiče bez ohybů
F = 4 x pí x I2 x 10-7
pro I=25kA
F = 4 x pí x 250002 x 10-7 = 785N -> 80kg na metr
Jiří Schwarz:
Ono to asi bude složitější, nejen že velký proud vytvoří magnetodynamic kou sílu, která se snaží vodič narovnat, ale pokud mi projde větší proud 2 vodiči v jedné trase (2 vodiče v jedné trubce, pod jedním pláštěm jednoho kabelu,...), bude tam nemalá magnetodynamic ká síla, která bude od sebe odtlačovat vodiče se stejným magnetickým polem.
A pokud by došlo k většímu zahřátí vodičů, je otázkou co je kolem nich, jestli se neuvolní nějaké plynné složky, který způsobí přetlak a poškodí plášť kabelu, chráničku,...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana