Z jakého důvodu je pro PEN vodič zvolen min. průřez 10 mm2?

<< < (4/4)

Velký Bobeš:
Citace: Jan Franěk  23.06.2020, 07:28

To jako že by u kabelu CYKY 4B vyráběli ...
Dávno se nevyrábí a hlavně tak neznačí.  ::)

Pavel Horský:
Citace: Velký Bobeš  23.06.2020, 08:38

Ano, značení je "J" i když všichni víme co "B" znamená a znamenalo. Já se ještě běžně setkávám s "B" v nových projektech i 5 let starých výchozích revizích.
A to, že by se nedělal kabel CYKY 4B(J)......to jste vzal kde?
Změnilo se jen značení, ale kabel stejných parametrů se vyrábí běžně dál.

Jan Franěk:
Citace: Velký Bobeš  23.06.2020, 08:38

Ano, toho jsem si dobře vědom. Přesto tvrdohlavě používám označování kabelů, které mi stále přijde mnohem lepší a přesně označující barevné provedení vodičů v kabelu. Pokud se potkám s někým kdo jej nezná, bez problémů použiji aktuální značení. Ale zatím s tím v několika VO ani mezi kolegy nemám problém.  ;D  Je to moje malá revolta  8) proti Eu značení. Jestli vám to vadí klidně to můžete ignorovat, nebo mi to pokaždé opravovat. Je mi to buřt  8)

Citace: Pavel Horský  23.06.2020, 09:13

Změnilo se jen značení, ale kabel stejných parametrů se vyrábí běžně dál.

Přesně tak.  :D

Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk  23.06.2020, 10:16

Ano, toho jsem si dobře vědom. Přesto tvrdohlavě používám označování kabelů, které mi stále přijde mnohem lepší a přesně označující barevné provedení vodičů v kabelu. Pokud se potkám s někým kdo jej nezná, bez problémů použiji aktuální značení.

Řeším to podobně a též mám podobné zkušenosti. A pro zasmání přidávám:

To bývá legrace, zejména, když se s tvrzením, že se takové kabely již nevyrábí vytasí asi 50letý zaměstananec elektroodbytu. Zrovna asi před 10 dny jsem se jednomu dobře vysmál, když dělal chytrého, protože chtěl zamaskovat, že ví houby. V elektroodbytu, kde jsem sice registrován, ale moc tam nechodím, jsem zkoušel poptat CYLY 2x1. Dostal jsem odpověď, že takový nezná a že se už nevyrábí. Tak jsem na oplátku vystřelil H03 VVH2-F. V tom okamžiku jsem měl obavy, že si odře bradu o beton podlahy ve skladu, jak mu poklesla čelist. Byl dost na...,  že musí přiznat, že neví, co to je ani podle jednoho označení.

Peter Lovacký:
Citace: Miroš Jan  23.06.2020, 06:43

No pokud jsou někde vibrace a nárazy, tak tam nemá co dělat vodič s plným jádrem. (norm)
Tam jedině slaněný vodič.
 :)

V pohode, šak prečo nie, len jaksi nechápem o čom píšete, bo ja o priereze a nie o zložení jadra... to akože keď je PEN ohybný tak už na neho neplatí požiadavka na min. prierez?
Skúste napísať jasnejšie jak ste to myslel

Citace: Jan Franěk  23.06.2020, 07:28

To jako že by u kabelu CYKY 4B vyráběli variantu 3L + PEN a pak druhou 3L + PE ? To asi ne  :D  Možná jsem jen špatně pochopil co jste chtěl říci  ::)

No, tak jak ste to napísal som to isto nemyslel, bo keďže PEN je zž vodič s modrým označením na konci, tak taký kábel sa ani nevyrába
A  zž vodič by sme v nezapojenom  kábli ani nemali označovať jeho budúcou funkciou

Podľa môjho klasické označenie bežného kábla CYKY sa vzťahuje len ku kombinácii farieb žíl čo sú v ňom, a nemá nič spoločné s ich budúcimi funkciami

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana