Jakým způsobem je tvořena kompenzace účiníku?

<< < (3/5) > >>

Petr Novák123:
Citace: Jan Bocek  21.06.2020, 10:48

Ta poznámka nebyla zbytečná.

Zapomeňte zatím na synchronní kompenzátor a začněte od základního názvosloví.
na příklad, co to je:

- účiník a co cos fí
- jalový výkon Q
- činný výkon P
- vztah mezi P a Q
- kompenzace jalového výkonu

- účiník a co cos fí-cos fí nám udává fázový posun mezi napětím a proudem, ke kterému dochází vlivem frekvenční závislosti dvou ze tří složek impedance, Zˇ2=Rˇ2-(Xl-Xc)ˇ2. Těmito složkami jsou kapacitní reaktance Xc, je vlastností především kondenzátoru, Xc=1/2pí*f*C. A induktivní reaktance Xl, která je naopak vlastností hlavně cívky, Xl=2pí*f*L.
Samozřejmě indukčnosti a kapacity se ve střídavém obvodu objevují i bez těchto dvou jmenovaných pasivních prvků. I vodič "může fungovat" částečně jako cívky, případně kondenzátor, byť k tomu není zamýšlen.
- jalový výkon Q-tento výkon slouží k vytvoření elektrostatick ého pole v kondenzátoru a elektromagneti ckého pole v cívce, zjednodušeně se dá říct, že se jakoby přelévá mezi těmito prvky a sítí. Q=U*I*sin fí, sin fí je úhel, který chybí do 90 stupňového posunu mezi U a I
- činný výkon P-výkon který nám vykonává činnou práci, to je teplo, tedy například i vytváří tepelné ztráty ve vodiči. P=U*I*cos fí
- vztah mezi P a Q-snad bych doplnil ještě výkon S ve VA, S=U*I, dopočítávám to z trojúhelníku výkonu, kdy S jako zdánlivý výkon je ten největší(na něj musím dimenzovat vedení),  tvoří mi přeponu daného trojúhelníku=ze všech 3 výkonů ve střídavém obvodu je tento největší. Jalový výkon Q je kolmý na činný výkon P.
- kompenzace jalového výkonu-je vhodná pro udržení hodnoty cos fí poblíž 1, pokud se mi toto v obvodu podaří, pak prakticky celý výkon S je tvořen činnou složkou P. To znamená, že(v ideálním případě)při cos fí=1, bude S=P, to znamená, že pouze výkon, který koná činnou složku práce(byť tvoří i i tepelné ztráty ve vodiči, ale pominu teď, že ne celý výkon P je vlastně využit na čisté vykonání námi kýžené práce),  je nutné vyrobit a přenést do místa spotřeby.

Doufám, že názvosloví a vztahy mezi výkony již chápu dobře. Po daných učebnicích se kouknu. Teď  troufale poprosím, zda by mi byl někdo ochoten přiblížit činnost synchronního kompenzátoru. Zužuji tedy otázku přímo a pouze na funkci tohoto zařízení.

Jan Bocek:
Je vidět, že teorii základu elektrotechnik y již ovládáte, tak se pustíme do lekce o točivých strojích. Indukční motory máme již za sebou a známe působení indukčního stroje jako motoru. Již známe co je to točivé magnetické pole, co to jsou polpáry, skluz a jaké má otáčky 8- pólový motor. Již jsme se potrápili s kruhovým diagramem indukčního stroje a také víme, že indukční stroj může působit jako generátor i jako brzda.

A tak se dostáváme k synchronnímu stroji, který může pracovat jako motor, ale převážně jej známe jako alternátor k výrobě střídavého proudu.
Již také víme, že synchronní stroj jako motor,  se sám nerozběhne bez pomocného zařízení.
Také víme, že synchronní motor pracuje s lepším účiníkem, než asynchronní motor.
A když tento synchronní motor přebudíme, začne dodávat do sítě zpátky jalový výkon induktivního charakteru. Stane se z něj nejen poháněcí motor, ale i kompenzátor jalového výkonu.

Synchronní kompenzátor je synchronní motor naprázdno sloužící k dodávce jalového výkonu do sítě. Regulace buzení se řídí podle tak zvané křivky V. Většinou jsou tyto kompenzátory na napěťové úrovni vn.

Jan Bocek:
Citace: Petr Novák123  21.06.2020, 13:31

Teď  troufale poprosím, zda by mi byl někdo ochoten přiblížit činnost synchronního kompenzátoru. Zužuji tedy otázku přímo a pouze na funkci tohoto zařízení.

Tak to zúžíme ještě více.
Synchronní motor pohánějíci soustroji pana Ward-Leonarda. S normálním buzením motor odevzdává určitý činný výkon a pracuje s cos fí blízko jedné. Přebuzením s ohledem na oteplení bude do sítě dodávat jalový výkon. Poháněcí synchronní motor pohání soustroji a zároveň kompenzuje jakový výkon.

Synchronní motor nic nepohání a jen jej spustíme.
Ale buzení je připojeno na rychlý regulátor a podle stavu účiníku v síti udržuje synchronní alternátor v mezích V křivky.
A zde již se jedná o synchronní KOMPENZÁTOR. Stroj se svoji regulaci určený pouze ke kompenzaci jalového výkonu.
Pořád je to synchronní stroj.
Jednou jako motor a podruhé jako alternátor kompenzující jalový výkon

Petr Novák123:
Citace: Jan Bocek  21.06.2020, 19:29

Tak to zúžíme ještě více.
Synchronní motor pohánějíci soustroji pana Ward-Leonarda. S normálním buzením motor odevzdává určitý činný výkon a pracuje s cos fí blízko jedné. Přebuzením s ohledem na oteplení bude do sítě dodávat jalový výkon. Poháněcí synchronní motor pohání soustroji a zároveň kompenzuje jakový výkon.

Synchronní motor nic nepohání a jen jej spustíme.
Ale buzení je připojeno na rychlý regulátor a podle stavu účiníku v síti udržuje synchronní alternátor v mezích V křivky.
A zde již se jedná o synchronní KOMPENZÁTOR. Stroj se svoji regulaci určený pouze ke kompenzaci jalového výkonu.
Pořád je to synchronní stroj.
Jednou jako motor a podruhé jako alternátor kompenzující jalový výkon

Ano, přesně tohle jsem hledal. Podle V křivky už jsem si našel další materiály.  (dance) Znám princip točivých strojů, vím, že synchronní motor se v nějaké základní podobě sám neroztočí atp.,  ale princip speciálního stroje jako je kompenzátor, jsem bohužel neměl ve škole jak pochytit, i přesto ho za rok budu popisovat u závěreček. Tak mi moji neznalost promiňte.

Jirka Š. Svejkovský:
Pokud budete hledat inspiraci i mimo česky mluvící zdroje, v angličtině se to jmenuje synchronní kondenzátor (synchronous condenser).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana