Jak provést instalaci v materiálu Multipor?

(1/3) > >>

David Hruda:
Máme realizovat instalaci v domě s vnitřním zateplením materiálem Multipor od Ytongu.
V dokumentaci výrobce jsem se nic nedozvěděl, jen, že mají být veškeré instalace hotové před zateplením.
Jde mi o to, jak instalovat krabice, rozvodnice apod.,  aby v tomto měkkém pěnovém materiálu držely.
Použít sádru nebo něco jiného?
Pracoval jste s tím už někdo?

Jirka Dobrovolný:
Já už jsem s tím na jedné stavbě dělal. Před tím jsem psal mailem výrobci tento DOTAZ:

"zákazníkovi, který bude provádět vnitřní zateplení stavby materiálem Multipor, budu montovat elektroinstala ci. Obracím se na vás s žádostí o doporučení technického řešení především montáže instalačních krabic elektrických zásuvek. Zákazník má obavy o pevnost řešení, kdy je zásuvková krabice pouze zasádrována do zdiva, tedy do materiálu Multipor, který je dle jeho vyjádření velmi křehký a předpokládá se zároveň i nešetrná manipulace se zásuvkami.

Máte nějaký doporučený technický postup, případně typ/výrobce elektroinstala čního materiálu, který se pro montáž do Multiporu osvědčil?

Doporučujete klást kabely spíše do stávajícího zdiva, nebo spíše až do lícové strany nově přisazené stěny z multiporu?"

ODPOVĚĎ byla strohá:

"obavy zákazníka jsou naprosto oprávněné. Řešení spočívá v použití plastových elementů, které se kotví ke zdivu / nikoli k izolantu / a na ně se teprve připevňují zásuvky apod."

Pod odpovědí následoval nějaký jejich leták (resp. jeho 16. strana),  kde je mimo jiné vyobrazeno použití KEZ krabic od Koposu a věta, že pro vývody elektroinstala ce se předem na stěnu montují příslušné přípravky, obvykle z plastu.

Nakonec po nekolikastrann é dohodě jsme dali instalace (až možná na některé výjimky) do přizděného multiporu přičemž jsme dali hluboké krabičky, kterým jsme provrtali dno a kotvou co je normálně do zateplovacích systémů přikotvili až k původní stěně za mutiporem.

Multipor pod perlinkou a lepidlem je docela odolný a i krabice, řekl bych, v něm drží poměrně dobře. Výše zmíněné kotvy byly použity pouze na krabice, kde byly montovány zásuvky -> tam, kde se dá očekávat tah a tlak.

Je to cca rok v užívání a zatím žádný negativní ohlas nepřišel. Tak kdo ví...

Pavel Horský:
Citace: David Hruda  13.06.2020, 17:38

Máme realizovat instalaci v domě s vnitřním zateplením materiálem Multipor od Ytongu.
V dokumentaci výrobce jsem se nic nedozvěděl, jen, že mají být veškeré instalace hotové před zateplením.
Jde mi o to, jak instalovat krabice, rozvodnice apod.,  aby v tomto měkkém pěnovém materiálu držely.
Použít sádru nebo něco jiného?
Pracoval jste s tím už někdo?

Davide, neustále se tu odkazujeme na PD, tak se ptám.....a jak to řeší předložená PD?
Myslím, že jde zrovna o dost důležitou věc, která by měla být v PD řešena.
Jako projektant bych zcela jistě použil krabice doporučené výrobcem zateplovacího systému. Použití jiných materiálů může být do budoucna problémem v podobě tepelných mostů.

David Hruda:
Projekt se právě tvoří.
Jedná se o rekonstrukci objektu, kde došlo ke změně investora. Nyní se ještě bourá, ale jedna část (dvě místnosti zapuštěné do terénu a garáž) jsou už částečně obložené tím Multiporem. Při první návštěvě na místě jsem si myslel, že se jená o běžný plynosilikát, ale teď jsem na to šáhl a zjistil, že je to velmi poddajné (drážka se dá udělat pomalu prstem),  tak jsem se začal zajímat o to, co to vlasně je a jak se s tím pracuje.
Pokud zjistím, že tam nejde nic namontovat, tak se tam nic montovat nebude, není to nic kritického.

Jirka Dobrovolný:
Citace: Pavel Horský  14.06.2020, 18:39

...bych zcela jistě použil krabice doporučené výrobcem zateplovacího systému...

No právě. Jak můžete vidět, ani oficiální technická podpora XELLA nedokázala doporučit nic konkrétního.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana