Spadá elektroinstalace pod nařízení vlády 378/2001Sb.?

<< < (7/7)

Jan Bocek:
Citace: Jaroslav Jonáš  16.06.2020, 09:59

NV 378 platí již 19 let a přiznám se, že dodnes nevím, jestli pod TECHNICKÉ ZAŘÍZENÍ dle tohoto NV spadají také elektrické instalace. Jsou tací, kteří se pyšní tím, že Oni to vědí, že elektrické instalace pod to spadají. Ale napsané to nejspíš nikde není.

Věčný spor co je elektrická instalace a co je elektrické zařízení.

Položíme-li si otázku, zdá se v NV mluví o elektrické instalaci, nebo nemluví

§2 c)   má EI ochranné elektrické zařízení?
§2 e)   vyžaduje EI kontrolu provozní dokumentace?

§3 f)    musí mít EI ochranu před nebezpečným dotykem u zařízení pod napětím?
§3 h)   je u EI důležitá funkce a umístění ovládacích prvků?
§3 g)   je EI součásti ochrany proti vnějšímu a vnitřnímu přepětí?

§4 2)   kontrola provozní dokumentace se má podle MPBP provádět jednou ročně.
           ( součást provozní dokumentace je i Protokol o kontrole podle tohoto NV)

Spadá nebo nespadá EI pod NV? Nejsem právník ani odborník na jazyk český, jsem jen obyčejný elektrotechnik s praxi a proto podle mne tam spadá.

Nevybral jsem položky tykající se výhradně strojního zařízení, zdvihacích zařízení, dopravy břemen, pojízdných prostředků, dopravy nákladů a skladování sypkých hmot.
To je jak již bylo řečeno v přílohách tohoto NV.
Přitom si nedovedu skoro představit  strojní zařízení bez elektriky.

Ale bylo zde již uvedeno

Citace: Fuk Tomáš  13.06.2020, 12:13

Rozhodující je, co a v jakém rozsahu zahrne místní provozní bezpečnostní předpis (nestanoví-li zvláštní právní předpis, popřípadě průvodní dokumentace nebo normové hodnoty rozsah a četnost následných kontrol jinak).
Zákonodárce v tom dává provozovateli poměrně volnou ruku
- někomu to vyhovuje,
  někomu to vadí.

Z pohledu provozovatele a také z pohledu revizního technika pro mne těch pár bodu vyhovuje. Již jsem psal, že uvádím do závad v revizích scházející protokol o kontrole dle NV.
Pokud by byly dodržovány, ubylo by při revizích velké množství zbytečných závad. A hlavně provozovatel je daleko dříve informovaný o stavu svého zařízení.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana