Spadá elektroinstalace pod nařízení vlády 378/2001Sb.?
Jan Němec123:
Nařízení vlády 378/2001 se vztahuje na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Vztahuje se tedy i na el. instalace v objektech? Myslím obyčejnou instalaci zásuvek, osvětlení.... Pokud by spadala, jak se řeší kontroly co 12 měsíců? Jde mi o celkový pohled 378 a el. instalace.
Radim Strycharski:
Citace: Jan Němec123 11.06.2020, 10:09
Vztahuje se tedy i na el. instalace v objektech? Myslím obyčejnou instalaci zásuvek, osvětlení....
Řekněme, že toto je první téma, které je možno rozvinout.
Citace: Jan Němec123 11.06.2020, 10:09
Pokud by spadala, jak se řeší kontroly co 12 měsíců? Jde mi o celkový pohled 378 a el. instalace.
Toto vnímám jako druhé téma, které je poměrně jasné. Buď se na instalace NV 378/2001 Sb. nevztahuje a pak je jako celek irelevantní, anebo vztahuje a potom podle §4 odst. 2) přichází v úvahu normové hodnoty, čili lhůty revizí podle ČSN 33 1500.
Jirka Š. Svejkovský:
Nařízení vlády 378/2001 je prováděcí předpis už neexistujícího zákona. Odkazovaný §134a už v novém zákoně není (teda je, ale řeší něco jiného).
Je vůbec takové nařízení vlády pořád platné?
Jaroslav Jonáš:
Proč by nemělo být NV 378 nadále platné? Následný uváděný zákon 155/2000 může mít paragrafy poskládané jinak, problém bych v tom neviděl. Jinak na tvorbu zákonů jsem naprostý laik.
Pan Strycharski použil často omílané a dosti vznešené slůvko "irelevantní". Přiznávám se, že tomuto pojmu nerozumím a tím i celému jeho příspěvku. Stále nebylo řečeno, jestli elektrická instalace patří nebo nepatří mezi technické zařízení, jak se o něm zmiňuje NV 378/2001; Je to v platnosti již 19 let. Ani přední odborníci neuváděli v minulosti jednotný názor na tuto věc. Pamatuju si pouze, že se jedná o kontrolu prováděnou 1xza 12 měsíců a nejedná se o revizi. Tuto kontrolu tedy nemusí dělat RT. Uměl bych si představit takto "kontrolovat" strojní zařízení, ale NE běžným RT. Ještě jsem ale neslyšel, že se někde provádí podle NV 378 "kontrola" elektrické instalace.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jaroslav Jonáš 11.06.2020, 18:06
Proč by nemělo být NV 378 nadále platné? Následný uváděný zákon 155/2000 může mít paragrafy poskládané jinak, problém bych v tom neviděl.
Jsou poskládané jinak, jenomže citovaný paragraf byl vypuštěn. NV se odkazuje zcela do prázdna.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana