Jak se jistí trafo pro řidící obvody?

<< < (2/2)

Tomáš Pepíček:
Ano, stávám se konstruktérem, musím se hodně učit a snažím se udržet mimo oprátku. Nicméně přiznávám, že sem si to prošel znovu a můj dotaz byl hloupý, protože je to v normě docela jasně nakreslené, na sekundáru trafa je jištění a pak sou řídící obvody.

Jan Bocek:
Proto jsem napsal i tu poznámku s kreslením....a povedlo se to, že jste více prostudovat normu živitelku pro elektriku na strojním zařízení.

Ángloamerické země často používají trafa 2x110V s uzemněným středem. V EU končinách je standardem trafo 400/230 V s jedním pólem uzemněným. Na primeru jištěné obě fáze, na sek. jištěná neuzemněná fáze. Někdy je dobré ovládací obvody rozdělit na více větví a ty jistit pojistky se signalizaci. Často se používá k ovládání DC 24 V ,  kde se opět minus pól uzemní ( spoji se s line 0V.) Ale to všechno vyčtete v normě. 60204-1 je dobrá základní norma pro BSZ.

Také je dobrým učebním materiálem dokumentace strojů od renomovaných výrobců. Někteří výrobci vydávají brožury k řídícím obvodům, kde naleznete standardy poslední doby v oblasti bezpečnosti řídících obvodů. Konstruktér SZ se musí neustále hodně učit. "Kdo chvíli stál, již stojí opodál...".

Miroš Jan:
Citace: Jan Bocek  07.06.2020, 20:13

"Kdo chvíli stál, již stojí opodál...".

Tak toto je svatá pravda Jene. :)

Tomáš Pepíček:
Já jsem to nakonec předělal vše na 24VDC, protože to jednak vyjde levněji a musel jsem pro bezpečnostní relé použít stejnak 24VDC zdroj. Mám k tomu dobrý zdroj, který je dělaný pro strojní zařízení.

Martin Kurka:
...A k tomuto poznání dnes dojdou skoro všichni konstruktéři strojů.
Navíc stykače s pravou DC cívkou mají vyšší mechanickou životnost, laciněji se odrušují cívky a jsou tišší a příkon cívek je při rozběhu stejný jako při držení (a to ještě umí u nových velkých  stykačů elektronika v cívce snížit). A další výhoda DC řídících obvodů je, že v reléové logice mnohdy jedna dioda může ušetřit pomocné relé, které v AC obvodech by bylo nezbytné  aby nenastal zpětný chod logiky. A na paralelních vstupech lze dělat diodové součty, pak se lépe indikuje a hledá porucha. K tomu slouží diodové svorky.
Elektronické DC zdroje mají v sobě ochranu výstupu proti zkratu, je-li degenerativní, ušetříte si občas pojistku pro 24V (pokud ji nepoužíváte i jako odpínač pro detekci poruchy  - pak doporučuji pojistkové odpínače na trubičkové pojistky s detekcí výpadku pojistky LED diodou).

Prostě kromě nevýhodné vyšší citlivosti elektronického zdroje na přepětí ze sítě a menší klimatické odolnosti na velmi vysoké či velmi nízké teploty a rosení jinak samá pozitiva.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana