Jak řešíte vysokou impedanci na vstupu objektu?
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 17.05.2020, 20:58
V tomto případě bych provedl pospojení vodičem o průřezu alespoň 10mm2 Cu.
Tím bych zkrátil vypínací časy jističů (jističe C16A by mohly vypínat i v krátkém čase do 0,4s) při zkratu na kostru PE/PEN, snížilo by se dotykové napětí mezi částmi současně přístupnými dotyku i napětí proti zemi.
Vlado Konrád:
Citace: Peter Lovacký 20.05.2020, 09:55
Toto chápem, každý zodpovedný na svojom majetku, je to logické
Mám ešte takú otázku, príklad:
Z koncového stĺpa na konci dediny mi povolia ER umiestnený hneď pri stĺpe, na ktorý bude treba pripojiť OM vzdialené od toho posledného bodu dajmetomu že 200m, a s podobným odberom jak je v debate
Povedzme že na vývode z ER opakovane nameriam slučku od 0,8 do 1,1, ale vypočítaná skutočnosť by bola napr. 0,5. O tom ja ale nič netuším, keďže verím kalibrovanému meráku a budem s ním furt dookola merať dajaký prechoďák, no a potom nakoniec zbytočne poddimenzujem OM
Myslíte že je dajaká šanca získať od elektrární podklady na zodpovedný výpočet a vlastne aj ďalší správny návrh vývodu z ER, s ktorým by šlo porovnať reálne namerané hodnoty (údaje o trafe, istení, vedení, dĺžke a pod.)?
Vždy sa to rieši od konca. Projektant si nezmeria impedancie vedenia, projektant si nezmeria merný odpor pôdy. "Naprojektuje" teda nakreslí čiarky a ty sa staraj. Namerané hodnoty od prevádzkovateľ a siete nezískate. Spočítať niečo cez Sichr na starej sieti je odvaha. Zrátať novú sieť je nutnosť. Dobrý projektanti si najprv zmeria a potom projektuje. Diletant naopak. A ešte bude tvrdiť, že to má správne a nepochybil.
Ja sa borím s problémom uzemnenia distr. siete piatimi tyčami na konci vedenia a tromi v priebehu u jedného projektanta. Štandardne udáva projektant merný odpor 60 ohm/m. Ja nameriam 750. Revízia musí byť kladná.
Treba si uvedomiť, že na starých sietiach bude Zs málokedy v poriadku pre odberateľa s MRK vyššou ako 25A, ale vždy bude OK pre vypínacie charakteristik y distribučnej siete. To nezlomíte.
Jediné riešenie je prekládka bodu napojenia smerom k TS. Dobrý projektant si to vie odôvodniť a distribučky problémy nerobia.
Peter Lovacký:
Citace: Vlado Konrád 20.05.2020, 12:11
Ja sa borím s problémom uzemnenia distr. siete piatimi tyčami na konci vedenia a tromi v priebehu u jedného projektanta. Štandardne udáva projektant merný odpor 60 ohm/m. Ja nameriam 750. Revízia musí byť kladná.
Treba si uvedomiť, že na starých sietiach bude Zs málokedy v poriadku pre odberateľa s MRK vyššou ako 25A, ale vždy bude OK pre vypínacie charakteristik y distribučnej siete. To nezlomíte.
To je naozaj dobré info z praxe 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana