Môže mať stroj riadici obvod na 230V červenú farbu?
Jiří Vodehnal:
Já chtěl jen to téma trochu odlehčit a upozornit na to, že barvy a doporučení norem není dogma.
Mám-li napětí 24 V a 230V pro ovládání, tak je vhodné odlišit. Obecně, co je tmavé, tam pozor.
Zpět k otázce, proč při revizi vadí červené dráty ?
Nemáme všechny informace, nemůžeme více poradit.
Jan Bocek:
Citace: Jozef Nagy 15.04.2020, 23:25
Stroj v stolárskej dielni má riadiaci obvod na 230V (AC) s červenými farbami. Môže byť aj napätie 230V označená s červenou farbou? Norma STN EN 60204-1 neuvádza napätie, iba farby
pre samotné obvody. Dokumentácia zatiaľ nenájdená. :'(
Hned v první odpovědi Vítka bylo, že může. Vždyť to dokázal sám tazatel přiloženým článkem 13.2.4 z normy živitelky pro strojní zařízení.
Chtěli jsme po tazateli, aby citovat to, co RT napsal. Zdá se opravdu jedná o řídící obvody střídavé. Již se neozval. Ale diskuse se přenesla do šíršího úhlu pohledu přes MaR a pro řízení strojů pomocí mn a signálů.
Vzpomínám na roky 1966, kdy mi RT do všech rozvaděčů tehdy pracovních strojů lepili tabulky s výstrahou že, barevné značení vodičů neodpovídá ČSN 340165. Již tehdy v normě ČSN 34 1630 bylo uvedeno, že barevné značení musí odpovídat pouze pro vodiče PE a N, to je zž a sv.modrý. Tyto barvy jsou barvami vyhrazenými a nesmí se používat pro jiné obvody. Pro ostatní obvody se doporučuje červená pro řídící obvody střídavé a modrá pro řídící obvody stejnosměrné.
Dlouho to trvalo, než RT pochopili co MUSÍ odpovídat a co se DOPORUČUJE. Nová norma ČSN 33 22200 od roku 1985 pro EZ pracovních strojů. Tato norma přinesla doporučení pro řídící obvody, které zůstávají pod napětím i po vypnutí hlavního vypínače stroje označit oranžovou barvou. U kabelu bylo již povoleno rozlišení číslicemi
V ČSN EN 60204-1 je kapitola o označování vodičů 13.2
Kromě vyhrazených barev pro PE a N je doporučeno celkem 13. barev. Ale také je uvedeno v 13.2.4 - je-li použito pro identifikaci vodičů označování barvou, doporučuje se
-černá pro AC i DC silové obvody
-červená pro AC řídící obvody
-modrá pro DC řídící obvody
-oranžová představující výjímku podle 5.3.5
Jenže dneska je zcela nezvyklé, aby byl obvod odlišen jen barvou vodiče. Musí být také označený bud adresou, anebo potenciálem a označenou svorkou podle dokumentace. Pak to doporučení ztrácí význam, protože vodiče neoznačujeme jen barvou.
Hned v záhlaví 13.2.1 je uvedeno, že každý vodič musí být identifikovate lný na každém ukončení v souladu s technickou dokumentaci, viz kap. 17
Proč jsem to napsal?
Diskuse o barevném značení vodičů mimo vyhrazených barev mi již léta připadá trochu úsměvná. A to proto, že jsou daleko jiné a horší závady než barva vodičů.
Jan Bocek:
Pokračování.
Staré stroje ve stolářské dílni obvykle mají jen ruční vypínač a nereagují na ztrátu napětí. Nemají tlačítka nouzového zastavení. Pak při nové elektrické výzbroji bych řešil obvykle použití barev. Ale při PR vytýkat barvy a navrhovat předrátování může jen začínajíci RT. Je nutné respektovat dobu vzniku těch strojů a posoudit zdá je bezpečný nebo není bezpečný podle 378/2001 a 176/2008 pokud je vyrobený po roce 1997 tak musí být certifikovaný. a ty staré stroje musíme zase certifikovat aby splnily základní
bezpečnostní podmínky.
Proto jsem rád, že kolegové z oblasti MaR a automatizace oživili toto téma svými zkušenostmi.
Jozef Nagy:
Skúsím nájsť aj odfotím poprídade aj stroj. Pri revízii som ja osobne nebol, kolega tam bol a povedal že musel prerobiť riadiace káblové rozvody ktoré mali červenú farbuCitace: Jan Bocek 17.04.2020, 00:20
A jaké ještě uvedl závady?
Můžete ty závady naskenovat a přiložit?
To jen proto, abychom se nemuseli domnívat.....
Jiří Vodehnal:
Citace: Jozef Nagy 18.04.2020, 07:50
Skúsím nájsť aj odfotím poprídade aj stroj. Pri revízii som ja osobne nebol, kolega tam bol a povedal že musel prerobiť riadiace káblové rozvody ktoré mali červenú farbu
Bylo by dobré vyfotit i štítek stroje, pokus se dochoval.
Stroj, správně strojní zařízení je v ČR výrobek, na Slovensku předpokládám, že také.
Za výrobek je odpovědný výrobce, proto nelze do výrobku zasahovat. Pokud ano, tak ten, kdo do něj zasáhl se stal posledním výrobcem se vší odpovědností. Zdůrazňuji, že odpovědnost za výrobek není záruka. Žádný revizní technik není oprávněn toto posuzovat. Samozřejmě, že strojní zařízení podléhá revizím, ale musí být posuzováno dle ČSN v době zhotovení. To znamená, i kdyby tam byly holé dráty, tak to není předmětem revize, jedině, že by časem zezelenaly měděnkou, a tak by byl rozpor s barvou pro PE-Nebo by červené dráty časem zčernaly, a pak je opět problém, zde však by byl RT zřejmě již spokojen.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana