Môže mať stroj riadici obvod na 230V červenú farbu?

<< < (3/5) > >>

Miroš Jan:
Citace: Jiří Vodehnal  16.04.2020, 23:40

Já bych k tomu dodal ještě to, že tyto barvy jsou doporučené.
Z vlastní praxe složitějších rozvaděčů MaR, kde jsou stovky vstupů a výstupů PLC a kde se vyskytují signály 24 DC, 24 AC, 230 AC a spousta měřících signálů, tak je logické upravit si barvy dle vlastní logiky.
Já to dělám takto:
24 V DC vstupy tmavě modrá
24 V DC výstupy fialová nebo šedá
24 V AC červená
signály ostatních vstupů bílá
230 V ovládání černá - je logické rozlišit 230 V a 24 V AC
230 V silové hnědá
bezpečností funkce oranžová

zeleno/žlutá, zde je to jasné

Co se týče světle modré, tak v automatizaci se moc nepoužívá, dokonce napájecí kabely YSLY ani modrou nemají, neboť tam jsou černé žíly označené čísly + zeleno/žlutá.

To se nebavím o dalších akčních prvcích MaR, kde + 24 V je hnědá, výstup signálu černá a - 24 V modrá.

Ve vašem případě by měl revizní technik specifikovat závady ve značení jednoznačně a odůvodnit to.

Podle čeho děláš revizi?

Hynek Havliš:
Citace: Miroš Jan  17.04.2020, 11:46

Podle čeho děláš revizi?

Proč by to mělo při revizi obyčejné technologie MaR nebo strojního zařízení vadit?
Jediná "posvátná" barva je kombinace zelená/žlutá, snad i světle modrá a ostatní jsou, pokud je mi známo, pouze doporučené (= ne povinné).

Co je na téhle diskuzi ale zajímavé - kol. Vodehnal píše o barvách vodičů v rozvaděči MaR.
Obecně jsem se u různých výrobců rozvaděčů MaR setkal s podobnou filozofií, ale jinou (různou) volbou přiřazení exotických barev (fialová, žlutá, růžová, bílá...).

V automotive je zase často zvykem všechny spoje MN v rozvaděčích vydrátovat tmavě modrou (tedy včetně ovládačky, bezpečnosti, běžných IO). Setkal jsem se s RT, který dělal hlavně MaR a měl s takovýmto rozvaděčem problém (samozřejmě, nepodložený žádným konkrétním článkem konkrétní normy).

No a dál můžeme pokračovat. Pokud někdo bude třeba ortodoxně tvrdit, že hnědá, černá, šedá = jedině fáze, (světle? - co to je přesně?)modrá jedině N, co pak řeknete na miliony běžných senzorů (pro příklad IME12-06BPSZC0K) připojené kabely M12 (pro příklad BCC0330 - viz příloha). Podobných příkladů je jistě víc, než dost (lze namítnout, že zde se nejdená o vnitřní spoje rozvaděčů, ale žíly kabelů).

Je možné, že existují zvláštní obory, které mohou mít závazné požadavky na některé barvy (energetika, trakce... - nevím, neznám).

A raději ponechávám zcela stranou to, jestli RT má/může komentovat barvy vodičů v rozvaděči - výrobku a co znamená pojem "revize" strojního zařízení - výrobku.

Pokud se mýlím, opravte mě.

Miroš Jan:
Hynku, to sem moc nepobral.
Ptal jsem se kolegy Vodehnala, podle čeho dělá revize stojního zařízení, (podle které ČSN).

Jiří Vodehnal:
Citace: Miroš Jan  17.04.2020, 17:30

Hynku, to sem moc nepobral.
Ptal jsem se kolegy Vodehnala, podle čeho dělá revize stojního zařízení, (podle které ČSN).

strojní zařízení

rozvaděč je součást řídícíího systému

předtím probíhá docela papírově náročný proces comformity

Hynek Havliš:
Možná jsme se trochu nepochopili, některé příspěvky (asi i ten můj) tady trochu odbočily směrem k MaR.
Ověření/kontrola nového strojního zařízení by se měla dělat (mimo jiné) podle 60204-1.

Svým příspěvkem jsem chtěl v zásadě říct tolik, že "barevné schéma" kol. Vodehnala je podle mého názoru přípustné, i když se můžeme setkat i s jinými variantami a i když si myslím, že se najdou elektrotechnic i (třeba i RT),  kterým se správné zdát nebude.
Dále jsem tím chtěl řict to, že u různých speciálních zapojení si s doporučenými barvami prostě nevystačíme a mnohdy pravidla nebo zvyklosti nemůžeme úplně dodržet (např. hnědá/černá/šedá pro 24V, černá pro N...).
Například v přiloženém obrázku je svorkovnice z malého speciálního stroje, celá obsazená pouze signály MN (ovládačka, bezpečnost, senzory...).
Určitě k tomuto řešení lze mít výhrady, nicméně na zařízení, z něhož fotografie pochází, je CE (jak na stroj, tak na rozvaděč) se vším, co s tím souvisí.

Pokud jsem příliš odbočil od tématu, nechme to být.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana