Je správné propojení 3f zásuvek smyčkou?
Jakub Pavlík:
Elektrikář mi připravil doma 2x 3f zásuvku (s krabicí pod omítku, zespodu normál 5 dutinek se šroubkem). Do první přivedl kabel a zároveň z ní pokračuje do druhé, která je kousek vedle.
Nezdá se mi příliš dobré řešení narvat 2 vodiče do jedné dutinky v první zásuvce, kde to stáhne jeden šroubek. Elektrikář říká, že je to ok, že se smyčkují i tyto zásuvky. Krabice mají v sobě přípravu na 6 děr, tak možná s tím počítají....
Je to běžné řešení?
Jirka Š. Svejkovský:
Předpokládám, že se jedná o zásuvky 16A připojené kabelem 5x2,5mm2.
Jestli jde o zásuvky ABB, ty jsou vybaveny svorkami pro připojení vodičů o průřezu 1,5 - 4 mm2. Tam se podle mě pohodlně vejdou dva vodiče 2,5 mm2 pro nasmyčkování.
Je to běžné řešení, zásuvky se smyčkují běžně.
I když já bych na to použil svorky 221-413 pro snadné odpojení zásuvky bez přerušení obvodu té druhé.
Jakub Pavlík:
Zásuvky jsou tyto https://www..../obchod/izv-1653-10006844_00-zasuvka-vestavna-ip44-16a-5-pol-sez-p-6809.html
Kabel je myslím 5x2.5, jak píšete. Zkoušel jsem tam nacpat 2 kousky vodičů a vejdou se, co o to.
Ještě říkal, že to může v krabici pod zásuvkou propojit wago svorkama a vyvést na zásuvku vodiče samostně z té svorky. Možná to bude to, co píšete?
Jirka Š. Svejkovský:
Ano, to je přesně ono.
David Hruda:
Taky bych tam dal svorky už jen proto, že ohýbat potom zasuvku do krabice a deseti vodiči není žádná sranda.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana