Lze použít svítidlo 230V / IP54 nad sprchou?
Radek Donát:
Ano, je to tak. Všechny za normálního provozu člověkem (rukou) dosažitelné části jsou z izolantu (ABS + PC) a i já předpokládám, že jde o zónu 1. Proudový chránič by neměl být problém zajistit. Jde pouze o možnost použít běžný světelný zdroj 230V (pochopitelně s dostatečným krytím, což IP 54 podle mého soudu je) a nikoli nutnost hledat 12 V řešení.
TO Pavel Horský: Spodní okraj svítidla bude níže než 2,25m od čisté podlahy, ale zároveň výše než pevná hlavová sprcha (všichni jsou do 180 cm vzrůstu, případné návštěvy vyššího vzrůstu si mohou hlavici odklonit stranou ;)). Je v tom problém?
Jan Alin:
Z hlediska norem je zdá se toto řešení možné (do normy jsem nekoukal a v hlavě poslední změny nemám) ale při představě že mám ve sprchovém koutu svítidlo na 230V ať už v krytí a přes chránič moc dobrý pocit nemám. Pro sebe bych si určitě v tomto případě zkusil vymyslet něco na způsob osvětlení nepřímého jako se používá v saunách.
Pavel Horský:
Jak píše kolega Beláň, svítidlo může být v uvedeném krytí a s uvedenou ochranou instalováno i v zóně 1. Já to ale z důvodu možného nebezpečí nedoporučuji. Proudové chrániče nejsou spásou lidstva, je to přece jen mechanická záležitost a krytí svítidla ( může být po první neodborné výměně světelného zdroje po krytí) nejsou pro mne zas až tak bezpečné prvky, kterým bych bezmezně věřil. Alespoň ne tak, že bych na ně plně spoléhal ve sprše, kam mi při každém sprchování stříká voda po všech předmětech uvnitř kabiny.
UPOZORŇUJI: JE TO JEN MUJ OSOBNÍ NÁZOR A NORMA POVOLUJE TO, S ČÍM SE OSOBNĚ NEZTOTOŽŇUJI A NAHLAS S TÍM NESOUHLASÍM! o:-)
Radek Donát:
(poklona) za názory. Odpůrce řešení chápu, ale je snad jiná reálná (tj. běžně sehnatelná) možnost, aniž by bylo nutno bourat půl domu nebo jet pro svítidlo do Brazílie? Doporučení co raději nedělat se najde vždycky spousta, ale málokdo konkrétně řekne co dělat :-\. Zkuste se podívat na nabídky povrchových (nevestavných) stropních 12 V svítidel s krytím IP x4 a bude vám možná jasnější o čem mluvím, je totiž prakticky nulová. Pokud se mýlím, díky za každý tip.
Situace: Ve sprchovém koutě trčí ze stropu dráty připojené na běžný světelný okruh (v případě nutnosti lze odpojit a navést na rozvod 12 V, ale nikoli přemístit).
Řešení: ??
Prosím ne odpovědi typu měli jste to řešit dřív, případně vybourat a předělat. Díky ;)
Kamil Novák:
Jestliže ty "dráty ze stropu" jsou alespoň tři (ideální je L,N,PE), tak to vaše svítidlo plus chránič na přívodu je dobré řešení.
V rámci možností, samozřejmě.
Rozumný revizní technik by s tím neměl mít problém. (whist)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana