Jak se uplatňují opatření ve vztahu k nebezpečí úrazu elektrickým proudem?

(1/6) > >>

Zdeněk Jůza:
otázka č.15 na kterou neumím v normě najít odpověď...

Jak se uplatňují ochranná opatření ve vztahu k nebezpečí úrazu elektrickým proudem, které může vzniknout při provozu elektrických zařízení s ohledem na vnější vlivy a jejich působení?
ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007, ČSN 33 2000-4-41 ed. 3:2018

Rozhodl jsem se zpracovat všechny otázky z otázek ke zkouškám revizních techniků protože mám dost času ale jak si mám být jist že odpověď kterou tičr požaduje je ta kterou jsem nalezl :-) ? Existují nějaká pravidla? Například že odpověď musí být přesná formulace z normy?

Jan Bocek:
Desítky let jsme byli zvykli na to, že určitý prostor nebo raději pracoviště, zařadíme  pod určitý vnější vliv podle 5-51. Pak jsme se podívali do příloh NA 4-41 a podle toho jsme jej zařadili do tabulky NA 4,5,6 a podle toho jsme zavedli ochranná opatření.

Jenže 4-41 ed.2 končí a ed.3 tyto tabulky a tohle zařazení již neuvádí. Ale do hry vstoupila zcela nenápadně ČSN EN 61 140 ed.3, která v podstatě nařizuje, abychom zhodnotili EZ, zdá zahrnuje nebo nezahrnuje zvýšené nebezpečí.
Pokud zahrnuje, musíme specifikovat doplňkovou ochranu. Na pomoc nám přichází řada norem 7-7XX . Pokud žádnou na danou EI nenapasujeme, musíme postupovat podle 5.5 ČSN EN 61 140 ed.3, kde je zapotřebí k normálnímu provedení EI ještě uplatnit prostředky doplňkové ochrany. Je-li zvýšené nebezpečí, tak máme několik možnosti jak to řešit.

U automatického odpojení od zdroje to řešíme doplňkovým pospojováním, nebo s pomocí proudového chrániče. Požadavky na proudový chránič jsou stanoveny v 415.1
ČSN 4-41 ed.3

Proto 5-51, 4-41, 61140 se vzájemně doplňuji. Vnější vlivy nepůsobí jen na elektrická zařízení, ale často elektrické zařízení vytváří své specifické prostředí. Obsluha a obecně člověk je těmito VV ovlivňován. A také člověk je mezi tyto VV zařazen svoji kvalifikací a schopnostmi.

Citace: Zdeněk Jůza  25.03.2020, 11:55

otázka č.15 na kterou neumím v normě ( edit v normách) najít odpověď...

Jak se uplatňují ochranná opatření ve vztahu k nebezpečí úrazu elektrickým proudem, které může vzniknout při provozu elektrických zařízení s ohledem na vnější vlivy a jejich působení?
ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007, ČSN 33 2000-4-41 ed. 3:2018

Jirka Š. Svejkovský:
Odpověď hledejte v edici 2 v národním článku 410.3.N10. Jde o rozdělení prostorů na N, NB a ZNB a odkaz na národní přílohu NA.

Bohužel, edice 3 už toto téma nezmiňuje.

Mimochodem, sám jsem měl v testech chybu.

Miroš Jan:
Tak já jsem se před týdnem pustil do studia, stran §9, a přišlo mě psaní od TIČRU, že se vše ruší.

Stran odpovědi na otázku č. 15

Pro zvláštní instalace nebo umístění, se uplatňují konkrétní ochranná opatření odpovídající části 7 HD 60364 nebo HD 384 – doplňková ochrana (RCD, pospojování)

;)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan  25.03.2020, 19:29

Pro zvláštní instalace nebo umístění, se uplatňují konkrétní ochranná opatření odpovídající části 7 HD 60364 nebo HD 384 – doplňková ochrana (RCD, pospojování)

Ano, to je správná odpověď, s tvým dovolením to doplním do svých testů. Teď ještě vymyslet alespoň dvě špatné odpovědi. To mi kolikrát připadá složitější  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana