Nepomohla by dnes proti covid-19 dezinfekce UV zářením?
Václav Třetí:
Název zařízení je odvozen od funkce.
UVIR = ultraviolet-infrared (ultrafialové-infračervené).
V zařízení jsou dva keramické topné články, které se dají využít samostatně jako teplomet nebo pracují v serii s UV výbojkou a zajišťují její bezpečný provoz jako předřadník místo tlumivky. Samotná výbojka tedy v provozu v tomto přístroji být nemůže, došlo by k jejímu poškození.
Výrobce chtěl zřejmě vyrobit zařízení lehké a snadno přenosné, tlumivka by zvýšila váhu i cenu.
Opalování tímto přístrojem nedoporučuji ani s původními červenými brýlemi. Vývoj šel za léta silně kupředu a víme co jsme dříve nevěděli.
Dnes se snažíme chránit před tvrdým UV-C zářením, které tento zdroj emituje a víme, že může být původcem rakoviny kůže. Proto se dnes hlídá emise UV-C záření v solariích a nařizují se pravidelné výměny trubic tak, aby nemohlo dojít ke zdravotním komplikacím zákazníků.
Mě se vysvícení UV zářením tímto zdrojem osvědčilo k hubení plísně a houby ve stavbách a jako preventivní ochrana proti chřipce v chřipkovém období. Rovněž zrychluje odeznění nemoci, pokud se nemocnému (v jeho nepřítomnosti - samozřejmě) vydesinfikuje pokoj či ložnice.
Technické parametry: 220V~, 50Hz, zhruba 550W v obou režimech provozu
Přístroj je vyroben z barevného termosetu, nejčastěji červeného a bílého a madlo které zajišťuje zavření krytu, snadnou manipulaci a provozní stojánek je z termoplastu, zřejmě z ABS. Odrazné plochy jsou z hliníku. Zařízení je v první izolační třídě a je vybaveno zdířkou Elektro-Praga Jablonec typu 5911 . Přívodní šňůra musí být tedy vybavena přívodkou 5813 téhož výrobce a třížilovou šňůrou. Zde musím upozornit, že tako přívodka je křehká (hnědý nebo černý bakelit) a snadno se rozlomí při příčném tlaku.
Zdenek Hejčl:
Také jsem vyráběl horské sluníčko ze dvou odporových těles a sodíkové výbojky.
Odstranila se baňka, držáky na tělesa ohnutý plech z tryskáče - náběžná hrana.
Plechová krabice a vypínač se šňůrou.
No je to pár let, co jsem to likvidoval.... ;)
Za sociku se vyrábělo, kde co.
Jirka Š. Svejkovský:
Návod v příloze.
Citace: Václav Třetí 20.03.2020, 17:43
Protože celý rozhovor je velice poučný, poprosím někoho zdatnějšího, zda by ho sem nepřetáhl, nějak se mi nedaří.
Peter Lovacký:
No super :-\, takže teoreticky v dnešnej dobe stačí otvoriť tie spravne dvere a posledný zhasne :-[
Václav Třetí:
Díky pane kolego J.Š.S. Někdy je člověk slepý...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana