Jaké může být napětí na vidlici?
Radim Hořínek:
Můj dotaz se týká elektrické bezpečnosti.
Mám zkušební zařízení zařízení (obdoba laboratorního zdroje) které při vytažení vidlice (1f/230V) ze zásuvky má na vidlici špičky napětí přes 200V po dobu několika sekund (vybíjení kondenzátorů?) - náměry z osciloskopu v příloze.
Je toto chování v rozporu s nějakou aplikovatelnou normou? Jsem z trochu jiného oboru a tam je v rámci validací přímo test co je přístupné na napájecích svorkách při odpojení zařízení, ale nevím jestli je něco takového i v rámci zařízení napájených ze sítě.
Peter Munka:
Klesa to velmi rychlo, v case porovnatelnom s vypinacim casom chranica. Normovo netusim, ci je to niekde riesene, ale teoreticky : ak norma pripusta isty kratky cas napatie na castiach pristupnych dotyku pri poruche (nez reaguje ochrana), tak vybitie kondenzatora v porovnatelnom case by nemal by problem. Dalsi vec je cisto mechanika / rychlost reakcie. Kto sa dokaze dotknut za povedzme 100ms oboch kolikov vidlice prave vytiahnutej zo zasuvky ?
Jirka Š. Svejkovský:
Vypadá to na vybití tlumivky při přerušení obvodu napájení.
Radim Strycharski:
Pokud to zkušební zařízení není v provozu v nějaké zkušebně, ale v blíže neregulovaném prostoru, čili v domácnosti, tak to bude asi problém. Dala by se použít ČSN EN 60335-1 ed. 3, čl. 22.5. Tam je psáno, že po odpojení a vytažení vidlice nesmí být po uplynutí 1 s napětí vyšší než 34 V.
Juraj Rojko:
A jak je to napětí "tvrdé"?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana