Jaké může být napětí na vidlici?
Václav Třetí:
Připadá mi to jako odrušovací kondenzátor, který není přemostěn vybíjecím resistorem, nebo je resistor vadný.
Fuk Tomáš:
Mně to naopak připadá jako odrušovací kondenzátor, který je přemostěn vybíjecím resistorem. Vždyť to má časovou konstantu 3 ms.
Není myslím ani ve fyzických schopnostech trénovaného atleta dotknout se kolíků za 10 ms po vytržení vidlice ze zásuvky, a to už je tam jen nějakých 10 V.
Juraj Rojko:
Jde hlavně o ten druhý obrázek. Tam jsou ~300V zákmity po dobu několika sekund.
Fuk Tomáš:
Aha, toho jsem si nevšiml - ve zmenšené ikonce to vypadá jako vodorovná čára.
Je to tedy nějaké velmi podivné. Co tam proboha může probíhat za spínací procesy po dobu několika sekund od odpojení napájení? Nějaká odpadávající relátka? Navíc ta pravidelnost.. . to vypadá jako úmysl. Není to nějaké zařízení, které si testuje, jestli je připojené?
Martin Kurka:
Ty impulzy jsou pro mne záhadou, hlavně to, že jsou obojí polarity.
Jako kdyby tam měl nějaký měnič zpětný chod.
A k těm pulzům: Z grafu my vyšla časová konstanta 4msec. Z toho tipuji, že je odrušovací kondík po smrti. Mívá hodnotu M1 a více, M22 až 1M. Jeho vybíjecí odpor je vždy trvale připojen k síti, takže topí pořád. Typicky to jsou 0,25W odpory a z toho vychází hodnota odporu kolem 470k. Je-li časová konstanta jen 4,2msec, pak pro 470k by vyšla odrušovaví kapacita nekde kolem 10nF a to je hrozně málo. Tak se chová metalizovaný kondík, který ztratil kapacitu.
Víc by řeklo měření činného odporu na vstupu ohmmetrem, případně paralelní připojení kondíku M1 k vidlici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana