Je jmenovitý proud rozběhový proud?
Martin Truhlar:
Řeším zálohování svého RD pro případ výpadku elektřiny.
Mám ve studni 1f čerpadlo Nautila, poháněné elektromotorem o výkonu 1,1kW.
V návodu je uvedený jmenovitý proud motoru 8,3A.
Otázka: jmenovitý proud = rozběhový proud? Sepne mi čerpadlo s elektrocentrál ou, která uvádí jmenovitý proud 8,7A? Výkonovou rezervu pro ostatní spotřebiče samozřejmě následně ještě přičtu.
Martin Kurka:
Zřejmě vás nepotěším, ale rozběhový proud bude nejméně 5-6-8 násobek jmenovitého proudu 8,3A. Rozběhový proud bude též záležet na výšce vodního sloupce nad čerpadlem a na protitlaku v tlakové nádobě v době rozběhu. Před rozhodováním o systému doporučuji si nechat proudovou špičku rozběhu čerpadla změřit na reálném provozu, nelépe při nejnižší hladině ve studni.
Levnější než brutální výkonové předimenzovává ní zálohovacího okruhu (baterie+měnič se špičkovým výkonem 15kVA) bude jiné technické řešení čerpání (ruční pumpa, 1f softstartér spolu se silným seškrcením na výtlaku odstředivého čerpadla, nebo automatickým odvodňování výtlaku před rozběhem na zálohu, menší nouzové čerpadlo, 3f čerpadlo 3x230V s 1f frekvenčním měničem, elektrocentrál a, nebo čerpadlo se spalovacím motorem....)
ACEOF ACES:
Podle mého názoru by to mohla zvládnout asi 17kWattová elektrocentrál a.
Martin Kurka:
Citace: ACEOF ACES 15.03.2020, 11:15
Podle mého názoru by to mohla zvládnout asi 17kWattová elektrocentrál a.
Ne, stačí menší ;).
Například na 1,5kW jednofázové elektrocentrál e s AVR se dá používat čerpadlo do 750W.
Takže by to mohla být teoreticky nejméně 3kW jednofázová elektrocentrál a. Jenže v jednofázi se přes 3kW (asi 3,5kVA) už pokud vím nedělají. A čerpadlo je jednofázové. Kdyby bylo trojfázové, je to z hlediska eliminace proudového záběru příznivější.
Ono jde o krátké, ale intenzivní přetížení. Při tom přídavná energie na rozběh motoru je proti neužitečné ztrátové jdoucí do oteplení vinutí motoru velmi malá. Eliminace rozběhového proudu je nejlepší cesta. Sovětská metoda brutálního předimenzování zdroje je nejen investičně, ale i provozně drahá.
Velký setrvačník motoru u méně výkonné elektrocentrál y se slušným AVR regulátorem dá lepší výsledek, než více výkonná elektrocentrál a s malým setrvačníkem, nebo hloupou regulací.
V podstatě to samé platí o krátkodobé přetižitelnost i měniče a krátkodobém mezním vybíjecím proudu akumulátorů solárního systému.
Martin Truhlar:
Nechtěl jsem původní dotaz příliš komplikovat podrobnostmi, ale v současnosti mám ve studni 3f čerpadlo Nautila (výkon 1,1kW, jmen. proud 3,5A), které jsem chtěl za 1f teprve vyměnit právě pro zjednodušení a zlevnění zálohování :-[
Elektrocentrál y, co jsem zjišťoval, se dají pořídit v podstatě s libovolným výkonem, ale v cenách, které pro zálohování RD ztrácejí smysl.
Kdybych tedy nechal čerpadlo původní a koupil elektrocentrál u s AVR a jmenovitým proudem 11A/400V (centrála Heron za bratru 30 tisíc), ta už si myslíte by to zvládla?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana