Ake odblankovacie klieste doporucite na zaklade z poznatkov z praxe?
Pavel Horský:
Ty tzv automaty jsem samozřejmě zkoušel a vždy jsem si připadal jako zmrzlinář. Do chlapských rukou patří pořádný chlapský vercajk ;) (dance)
Patrik Dedík:
https://www.heureka.sk/?h[fraze]=klie%C5%A1te%20odizolovacie%20knipex%20121206
A co tieto?
Martin Kurka:
Nejdříve si musíte ujasnit, jaké vodiče budete převážně odiolovávat, kde se bude odizolovávat a jak často a jaké průřezy.
Velký rozdíl je prašné prostředí stavby s možností pádu a neprašné s vysokou četností odizolovávání.
V prašném prostředí všechny automaty strašně trpí, celokovové se zadírají více než plastové, ale plastové zadření hůře snáší. V prašném prostředí jsou nejlepší jednoduché "V" čelisti (černé neizolované ještě pamatující NDR, nyní CIMCO)
Dále je ohromný rozdíl v odizolovávání pevných a slaněných vodičů.
Na pevných vodičích se plastové čelisti vždy vymačkají. Na pevné vodiče jsou celoplastové stahovačky dvou až tříletý spotřebák. S kovovými udržovanými automaty pracuji s pevnými vodiči přes 50 let. (oranžová izolace rukojetí) Pro instalační 1,5 a 2,5 nejraději používám automaty a pravidelně je čistím a mažu (celokovové šedé) Drží už 35 let.
Pak je důležité vědět, jestli budete stahovat velkou variabilitu průřezů vodičů, jeden typ vodiče, nebo maximálně 3-4 průřezy.
Na variabilitu jsou bezkonkurenčně nejlepší celoplastové automaty. Životností a přesností u mne zvítězily Stripax s rovnými noži. Nově koupené používám na slaněné vodiče, vypráskané převedu na pevné instalační a na velké průřezy.
Na jeden typ slaněného i pevného drátu ve velkém množství vždy nastavuji klasické CIMCO "V" se stavěcím šroubem. Zejména jsou vhodné i na tenké a velmi tenké plné dráty, jako je zvonkový, nebo na místa s nebezpečím pádu.
Na 3-4 průřezy blízko sebe zejména plné vodiče v instalacích zvítězily celokovové automaty.
Pokračování:
Martin Kurka:
Pokračování:
Na slaněné vodiče (u mne 0,75 tisíce odizolování, 1 a 1,5 stovky odizolování za životnost kleští) na plné čáře vítězí Stripaxy. Ploché čelisti používám pro vícečetné odizolovávání předem natržených páskových PC vodičů, datových vodičů, telefonních plochých vodičů a dvojlinek.
Hodně využívám funkci nářezu izolace, takový hranatý otanžový doraz uvnitř rukojetí. Bužírku to odizoluje, ale úplně nestáhne, slaněný vodič se netřepí, Bužírku uchopím dvěma prsty, jemným tahem zároveň za kroucení (valení) bužírky mezi prsty bužírku stáhnu a zároveň mírně stočím. Na takto upravený vodič se lisovací návlečka nasazuje velmi rychle a bez nebezpečí divokých fousů venku.
Při odizolovávání v hnízdech vodičů si občas i sklopím oranžovou destičku před stříhacím nožem, abych si nechytil do výřezu jiný vodič a nepřestřihl jej.
Nastavování přítlačné síly je oranžovým šoupákem se stupnicí. Jak se kleště omačkávají, stupnice se posunuje (kecá) a to je upozornění na brzkou potřebnou výměnu kleští.
Vnitřní oranžová délková zarážka občas při nešikovném tlaku vodiče na ni uteče, mohli by ji upravit lépe.
Pokud spíše stahujete vodiče 1,5 až 4 mm2, jsou asi lepší Stripaxy typ s "V" noži (myslím, že se jmenují Weidmüller Stripax plus).
Já pro převahu slaboproudu preferuji rovné nože. Jinak jsem s těmito kleštěmi velmi spokojen, jsou použity kvalitní plasty.
Což se nedá říci o kdysi velmi oblíbených OBI odizolovávačká ch. Sehnal jsem jedny (modré) z nemeckého OBI mají důležité nastavování přítlaku, šetřím je jen na páskové vodiče, plast celkem slušný.
Obdobné čínské typy v červeném kovu a černém praskajícím plastu jsou škoda peněz a materiálu.
Na ovíjecí pevné vodiče 0,35 a 0,20 mám léta upravenou lékařskou pinzetu.
Na tenké licny 0,35 a 0,20 používám jak nové či zánovní Stripaxy, nebo pečlivě seřízené klasické "V" čelisti s pevně utaženou stavěcí maticí.
Drsným testerem na stahovačky jsou vodiče s polyuretanovou izolací. Ta drží jako přibitá.
Weidmüller pro tyto účely dělá speciální (a drahé) stahovačky.
A ještě upozornění, jestli na plastových automatech je napsán rozsah odizolování třeba 0,5- 6mm2, platí tato čísla jen pro slaněné PVC vodiče, pro vodiče plné je rozsah o jeden až dva průřezy níže. Takže třeba jen 0,5- 2,5mm2. Když se snažíte s takovými kleštěmi odizolovat 6mm plný vodič, prasknou, nebo se nevratně omačkají.
To samé platí i pro řezací nůž těchto kleští.
Ve zvěřinci stahovaček ještě nemám vyfoceno šikovné žluté válcové kabelové oholho Jokari 30140 s výřezy pro odizolování vodičů a výborné univerzální elektrikářké kleště Knipex 13160.
Tomáš Jergl:
Používal jsem kleště co máte na obrázku 2 a 3 a oboje po nějaké době tak nějak přestali odizolovávat některé vodiče. Vrátil jsem se zpět ke kleštím jako pan Horský a jsem spokojen. U těch z obrázku 3 mě dokonce praskla rukojeď. Za ty peníze cca 2500 by podle mě měly vydržet víc.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana