Nemáte u svých zakázek problém se žloutnutím plastů u různých přístrojů?

<< < (2/4) > >>

Zdenek Hejčl:
Je tomu asi 10 let co jsem montoval zářivková osvětlení z plastu do prodejny.
Pak tam bylo květinárství a požadavek na zářivky s patřičným barevným spektrem pro kytičky.
Loni jsem měnil komplet zářivky za plechové, plasty zkřehly takovým způsobem, že se s tím nedalo nic dělat.
Dělal jsem i sousední prodejnu a tam kupodivu s normálními zářivkami není žádný problém.
Uv záření je potvora...

Jiří Schwarz:
Když jsme před léty vybírali firmu, která nám dodá a osadí plastová okna, "vítěz" nám mimo jiné vysvětloval, že oni nepoužívají žádně recyklované plasty, protože do plastů na jednorázové omezené použití se přidávají látky, které podporují rozpad plastů.
Při recyklaci je třeba tyto látky neutralizovat, ale je problém to "trefit přesně" a výsledkem je "stárnutí" plastů, změna povrchu, křehnutí nebo žloutnutí. UV záření to podporuje, ale není jedinou příčinou.

Jan Franěk:
Osobně jsem zaznamenal že někteří výrobci s tím mají trochu větší problém než jiní. Když jsem se po tom trochu pídil, je to prý tím, že už nepoužívají nějaké látky při výrobě, kvůli ekologii a toto je výsledek. Jo, taky jsem viděl olezlá plastová okna a raději se pak doma rozhodl pro okna dřevěná.

Nicméně toto téma se točí spíš okolo elektromateriá lu, se kterým má každý z nás jistě mnoho zkušeností a ty mě zajímaly.
Další co mne zajímá je i přístup k zákazníkům a jejich reakce na to, když jim nabídnete alternativu sice o trochu dražší, ale právě i barevně stabilnější. Moje zkušenost je v tomto ohledu spíš pozitivní. NA fotkách je vidět podstatný rozdíl mezi plastem novým a pár let používaným. Nicméně třeba ten termostat byl v obýváku a slunce se kněmu vůbec nedostalo. Nesvítila na něj žádná zářivka a přesto bylo patrné zažloutnutí již po cca 2-3 letech provozu. To samé pozoruji i u některých zásuvek. Je zajímavé že od jednoho a toho samého výrobce mám vedle sebe zásuvky, jen v jiných disajnových řadách. První je po 10 letech úplně zežloutlá  a  druhá celkem drží, tedy ten plast degraduje mnohem pomaleji. Přitom rozdíl v ceně není až tak velký. Naštěstí mi to v garáži zas tolik nevadí, ale přímo by mě to štvalo třeba v obýváku a podobně.

Peter Lovacký:
Ja vzhľad krytov dneska vidím skôr mimo náš obor v kompetencii dizajnérov.
Jak elektrikár sa starám hlavne o bezpečnosť, a preto by ma celkom i zaujímalo či sa dá prehliadkou zhodnotiť zmena farby plastu jak znížená bezpečnosť základnej ochrany krytím
A nemyslím len podľa vlastného pocitu elektrikára, ale jak serióznu informáciu pre zákazníka čo sa dá pomenovať jak závada nejakým článkom z normy

Miroslav Minařík:
Citace: Peter Lovacký  11.03.2020, 07:30

Ja vzhľad krytov dneska vidím skôr mimo náš obor v kompetencii dizajnérov.

To je z pohledu dodávek velkých celků dle projektu pravda, ovšem u běžných rodinných domů, kde je v elektrikář v roli navrhovatele a dodavatele vypínačů je situace jiná. Pokud investor vznese požadavek na vypínač typu "levnější, než nejlevnější",  pak se na zdi objeví plast UV stabilní opravdu s minimální pravděpodobnos tí. Koneckonců může tak nastat i u velkých staveb, kde architekt navrhne porcelán a investor v rámci škrtů nepohrdne čímkoliv čemu se dá říct vypínač.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana