Nemáte u svých zakázek problém se žloutnutím plastů u různých přístrojů?
Jan Franěk:
Zdaleka se nejedná jen o žloutnutí plast, ale změnu barvy, nebo kvalitu povrchu všeobecně. Na fotkách dělí jednotlivé plasty od 5 po cca 10 let. Ve skutečnosti je rozdíl ještě patrnější než na fotkách.
Má osobná zkušenost s levnými řadami mnoha výrobců, je v tomto směru negativní. Neřeším jejich výdrž v provozu, s tou všeobecně mnoho problémů nemám, pokud nejde o šmejdy z BAU prodejen. Jde opravdu o kvalitu a trvanlivost plastů. Mám pár vzorků které ukazuji těm co po mě požadují tu nejnišší cenu, aby viděli jak to dopadá po 5-10 letech a žei s tímto vědomím toto po mě požadují. Mnoho lidí toto srovnání od této varianty zcela odradí a raději připlatí za kvalitnější řadu přístrojů. To se týká například i vkládacích lišt. Mám dost fotek které ukazují jak za čas vypadá takové provizorní řešení a to odrazuje mnoho majitelek od takového řešení.
A co vy? Taky vám na výsledku vaší práce záleží, nebo je vám to úplně jedno a nedáte svým zákazníkům vůbec na výběr? Patříte mezi ty co prostě vybírají materiál jen dle ceny, nebo nabídnete i lepší variantu spolu s řádnými argumenty a investor si pak může alespoň vybrat za co zaplatí? Často ani neví jaký je mezi materiály rozdíl v kvalitě, protože mu velká část kolegů nechává vybrat jen dle ceny, pokud vůbec. Je to dobře patrné i ve zdejších diskusích. Bohužel :-\
Peter Munka:
Zaujimave je to zltnutie v interieri, mimo priameho slnecneho ziarenia (hoci aj cez okno). Nemusi to mat nutne suvis s vyrobcom (lacny / drahy alebo smejd / kvalita), chemicky tych plastov, ktorych to lisuju, nie je vela a mozno 20 firiem berie od jedneho dodavatela granul do lisu. Skor podozrievam zakaz nejakeho stabilizatora kvoli ekologii.
Milan Hudec:
Hezkou zásuvku jsem ještě neviděl tak či tak, když už má být vidět, doporučuji keramickou, je to ale jen můj osobní názor.
Vypínače- do doby dalšího malování či tapetování vydrží "bílé" víceméně všechny, není nic jednodušího pokud na to přijde vyměnit jen rámeček a klapku.
Miroslav Minařík:
V této souvislosti si vzpomínám na zásuvky a vypínače Plastic press? Ty plasty zežlotly za jedinou sezónu. S velkou pravděpodobnos tí tomu odpovídala i cena ale ta značka patrně již vyšuměla z trhu.
Václav Třetí:
Stárnutí plastů je problém u všech značek, které plasty zejména na bázi ABS využívají. Příčinou je UV záření ze slunce a použití osvětlení se zářivkami a výbojkami. Plasty také stárnou více v kuchyni, pokud hospodyně vaří něco jiného než jen čaj. Nejvíce bývají poškozené přístroje v blízkosti sporáku, domnívám se, že v tomto případě jsou na vině mastné páry z vaření a zvýšená teplota. Zřejmě je zásadní otázkou využití stabilizačních přísad a jejich množství.
Když v polovině 80. let výrobce telefonních přístrojů TESLA Stropkov začal dodávat přístroje řad Ds a Es v pastelových barvách, tak některé barvy, zejména světle (cihlově) červená měnila svoji barvu nepravidelně. Přístroj postavený na stůl u okna byl ze strany přivrácené ke slunku flekatý, strana otočená do místnosti barvu držela alespoň jednolitou.
Starší přístroje používající bakelit (termoset) v interieru nestárnou, čistě bílé zásuvky a dvojzásuvky ze 70. a 80. let jsou až na vyjímky stále bílé. Přístrojům IP 43 v tmavě hnědém a černém bakelitu výrazně vadí venkovní prostředí, zejména pokud na ně při dešti občas naprší, vymývá se povrchová úprava šednou a povrch ztrácí lesk a zhrubne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana