Je možné nebo nutné spojovat blízké uzemňovací soustavy?

(1/2) > >>

Aleš Slezák:
Tři metry od domu mám vedeny kabely nn a veřejného osvětlení se společným zemnícím pásem. Tento zemnící pás je dále veden od antoníčku k elektroměrové skříni na domu. Plánuji provést rekonstrukci hromosvodu vč. jímací části tj. svůj zemnící pás bych pokládal cca metr od domu tzn. došlo by ke křížení zemnícího pásu z antoníčku do elektroměrové skříně a zárověň by zemnící pás byl položen rovnoběžně se zemnícím pásem nn a osvětlení, kdy vzdálenost by byla 2 metry a méně.

Jako laik předpokládám, že to nebude vhodné řešení. Je tedy možné místo rovnoběžného samostatného zemnícího pásu se rovnou napojit na stávající zemnící pás od kabelů nn? Je nutné k tomu povolení provozovatele, vlastníka kabelů?

Jiří_Hrubý:
Využít cizí uzemnění je špatně.
Vybudujte vlastní strojený zemnič, o kterém budete vědět, že je proveden precizně a propojte ho s uzemněním z HDS.

Aleš Slezák:
Již jsem procházel různé články na internetu i diskuze. V jednom z článků jsem četl o minimální vzdálenosti zemnících soustav. Nevím však jaká vzdálenost by měla být dodržena? Domnívám se, že v článku se psalo o vzdálenosti 5 metrů. Tuto vzdálenost nemohu z principu dodržet, když mám cizí uzemnění 3 metry od domu.

Jiří_Hrubý:
V projektu bude jistě uveden způsob propojení obou soustav.
A ano, pod 5m se spojují.

Václav Třetí:

V současné době se dává přednost úplnému vyrovnání potenciálů. Proto se uzemnění hromosvodu spojuje s uzemněním vodiče PEN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana